Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Groei van clubavonden voor mensen met een beperking

7 maart 2023 Redactie Klik Geen reacties

In Nederland en België groeit het aanbod van clubavonden voor mensen met een beperking. Zo is er al een aantal jaren voor jongeren met een beperking de Special Stars Party in het Belgische Dendermonde. Zij kunnen lekker uit hun dak gaan op een locatie die rolstoelvriendelijk is en waar bij de bar ook pictogrammen worden gebruikt voor wie niet kan lezen. En wie geen vervoer heeft, wordt opgehaald en thuisgebracht. Ook in Nederland zijn er vergelijkbare initiatieven.

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws sprak met een van de organisatoren van de Special Stars Party in Dendermonde, die aangaf dat dit jaar voor het eerst ook een kinderfuif is gehouden voor kinderen tot 16 jaar met een beperking. En dat bleek net zo’n succes als de versie voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar.

De editie die onlangs voor jongeren met een beperking werd gehouden, was de eerste na de coronaperiode. Eindelijk konden ze weer eens helemaal los gaan en dat deden ze dan ook graag.

Nederland
Ook in ons land worden feesten voor mensen met een beperking gehouden, zoals de feesten van Club On-Beperkt in Emmen, iedere eerste donderdag van de maand voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze feesten werden onlangs uitgeroepen tot het Beste Inclusieve initiatief van Noord-Nederland. De feesten worden altijd bij Club Limbo gehouden, een echte uitgaansgelegenheid dus. Frank Evenblij en Eric Dijkstra nodigden voor hun NPO Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij ter plekke een van de initiatiefnemers en een vrijwilliger/bezoeker uit die over de clubavonden vertelden.

Eerder besteedde Klik ook aandacht aan het kerstgala van de Special Social Club. De Special Social Club verzorgt feesten in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht die rolstoeltoegankelijk zijn, prikkelarme ruimtes hebben en een laagdrempelige sfeer kennen. Lees het artikel Lekker dansen en jezelf zijn bij de Special Social Club of bekijk een reportage van Open Rotterdam over de Rotterdamse avond.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!