Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gratis webinar over leefomgeving cliënten

20 oktober 2021 Door de redactie Geen reacties

Benieuwd naar ontwikkelingen de invloed van de fysieke leefomgeving op mensen met een verstandelijke beperking? In een gratis (Engelstalig) webinar op 2 november deelt onder meer zorgorganisatie Ipse de Bruggen hun ervaringen met een nieuwe kijk op de leefomgeving van cliënten.

Het webinar wordt georganiseerd door de Architecture Research Care and Health (ARCH22)-commissie samen met zorgorganisaties Ipse de Bruggen en Habion. In de online sessie delen zij kennis en ervaringen uit de praktijk met twee workshops en een lezing.

Wat maakt een huis tot een thuis?
De workshops betrekken je bij het proces van transformatie van de leefomgeving van kwetsbare mensen. Kan de gebouwde omgeving voorzien in de behoefte van bewoners aan passende woonomgeving? Hen een gevoel van eigenaarschap en controle geven? In hun workshop deelt Ipse de Bruggen samen met Andrea Möhn Architects hoe ze dit in de praktijk hebben gebracht.

Eerder wijdde Klik al een artikel aan het initiatief ‘Fysieke omgeving, een vaste waarde in onze zorg’ dat Ipse de Bruggen in 2020 lanceerde. Het positieve effect op het gedrag van een cliënt met een verstandelijke beperking en gedragsproblematiek na de transformatie van zijn kamer gaf daartoe de aanzet.

Andrea Möhn Architects creëerde in nauwe samenwerking met het zorgteam van Ipse de Bruggen en de familie van de cliënt een omgeving op maat die een zeer positief effect had op het gedrag van de cliënt, zijn naaste omgeving, de zorgmedewerkers en de organisatie. Binnen vier jaar worden nu twaalf kamers getransformeerd en de effecten op de cliënten wetenschappelijk onderzocht.

Daarnaast is er een tweede workshop over deze transformatie bij Habion over hoe deze organisatie haar traditionele verzorgingshuizen deels heeft getransformeerd en nieuwbouw gerealiseerd. Tijdens een afsluitende lezing inspireren vervolgens enkele architecten nog met hun praktijkvoorbeelden.

Per onderdeel van het webinar is er ruimte om verder te praten en kennis, ervaring en vragen uit te wisselen. De voertaal voor is Engels vanwege de internationale deelnemers.

Je kunt deelnemen door je online aan te melden voor het gratis webinar over de fysieke leefomgeving op dinsdag 2 november 2021 van 14.00 uur tot 17.00 uur. Na aanmelding ontvang je in je mailbox de link voor deelname.  |

Lees meer over het webinar en organisatie ARCH op de website van Ipse de Bruggen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!