Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gratis scholingsinformatie over niet-aangeboren hersenletsel

15 februari 2016 Door de redactie Geen reacties

Het Kennisplein Gehandicaptensector heeft een gratis digitale lesbrief gepubliceerd over niet-aangeboren hersenletsel (nah). De scholingsinformatie is samengesteld door Windesheim Flevoland en leert studenten en professionals in sociale wijkteams meer over de oorzaken, gevolgen, signalen en zorg voor mensen met nah.

In Nederland hebben ongeveer 650.000 mensen niet-aangeboren hersenletsel (nah). Het is een specifieke, complexe en behoorlijk onbekende doelgroep in onze maatschappij. De lesbrief nah beantwoordt vragen als:

  • Hoe signaleer je (gevolgen van) hersenletsel in een kort tijdsbestek en met beperkte informatie?
  • Wat kun je doen als je zo’n vermoeden hebt, wat zijn dan vervolgstappen en waar kun je dan terecht?

Kitty Jurrius, hoogleraar bij Windesheim Flevoland van de onderzoekslijn nah en auteur van de lesbrief overhandigde vorige week symbolisch het eerste exemplaar aan wijkwerker Alueskia Vyent. Jurrius: “Sinds de zorg bij de gemeente ligt, zijn er nieuwe zorgprofessionals die te maken krijgen met mensen met nah. Bij hen is nog veel onbekendheid en daardoor handelingsverlegenheid in de omgang hiermee.”

De lesbrief geeft uitleg over het ontstaan en de zichtbare en onzichtbare gevolgen van nah, en de 7 signalen voor niet-aangeboren hersenletsel. Ook is er een stappenplan voor als je hersenletsel vermoedt.

De lesbrief is gratis te downloaden op www.kennispleingehandicaptensector.nl/lesbriefNAH of als hard copy te bestellen via b.toes@windesheimflevoland.nl. De lesbrief is samengesteld door Windesheim Flevoland en voortgekomen uit de Werkplaats “De cliënt in zijn kracht – actieve ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel”. De werkplaats is verbonden aan de onderzoekslijn NA(H)-zorg op maat van het lectoraat Klantenperspectief in ondersteuning en zorg van Windesheim Flevoland, en mogelijk gemaakt door het Kennisplein Gehandicaptensector.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!