Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gratis gids over gehoorstoornissen en verstandelijke beperking

19 juni 2015 Door de redactie Geen reacties

Gehoorverlies komt meer voor bij mensen met een verstandelijke beperking dan verwacht, maar is lastig op te merken en te testen. Ook is het de vraag hoe je omgaat met het gebruik en onderhoud van hoorapparaten. Een speciale campagne en een gratis gids en informatie pakket geven meer duidelijkheid over gehoorstoornissen en verstandelijke beperking.

De campagne Rita hoort niet goed is een initiatief van de Vlaamse zorgorganisatie Sig in samenwerking met de Arteveldehogeschool Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen, met ondersteuning van het Vlaamse Steunpunt Experise Netwerken. De organisaties hebben een gratis te downloaden infopakket opgesteld, dat een praktische gids is met antwoorden op allerlei vragen over gehoorstoornissen en verstandelijke beperking.

De gids bestaat uit vijf hoofdstukken over:

1. het belang van horen.
2. de verschillende soorten gehoorstoornissen.
3. het gehooronderzoek.
4. het gebruik en onderhoud en over eerste hulp bij problemen en ongevallen met hoorapparaten.
5. het aspect communicatie.

Daarnaast zijn er een aantal bijlagen, zoals een lijst met centra voor gehooronderzoek en een checklist, vragenlijst en observatielijst voor het opsporen van gehoorverliezen en het gebruik van hoorapparaten.

Download het gratis informatiepakket Rita hoort niet goed. Gehoorstoornissen en verstandelijke beperking: een onderbelicht probleem.

Bekijk een filmpje van de campagne.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!