Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gratis app om discriminatie te melden

17 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

De overheid heeft een nieuwe app (applicatie, programmaatje) gelanceerd voor mobiele telefoons en tablets, zodat burgers het snel kunnen melden als zij wegens hun handicap, seksuele geaardheid, leeftijd of etnische afkomst worden gediscrimineerd. Discriminatie komt veel vaker voor dan nu uit aangiftes en meldingen blijkt.

De overheid kan alleen optreden tegen discriminatie als mensen laten weten dat het hen overkomt. In 2011 registreerden de anti discriminatie bureaus (Adb’s)  6.300 klachten en meldingen over discriminatie. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen uit specifieke doelgroepen (gehandicapten, etnische minderheden, homoseksuelen,  vrouwen) veel vaker last hebben van discriminatie. In sommige onderzoeken geeft 30 tot 40 procent van de doelgroep aan elk jaar wel eens met discriminatie te worden geconfronteerd. Vaak doen mensen hiervan geen aangifte bij de politie of melden zij het niet bij een anti discriminatie bureau. Ze weten niet waar ze terecht kunnen, of denken dat een melding toch niet helpt. Met de app wordt het gemakkelijker discriminatie te melden.

Downloaden
De gratis app 'Discriminatie melden' is te downloaden voor mobiele telefoons (Android en iPhone) via de Androidstore en de Iphonestore. In de app kan je kiezen voor verschillende vormen van discriminatie: man/vrouw, godsdienst/levensovertuiging, etnische afkomst, homoseksualiteit, leeftijd en handicap/ziekte. Bij het melden via de app kan je ook een foto meesturen. Zo kunnen mensen bewijs en uitleg geven, bijvoorbeeld als zij bij een café of disco geweigerd worden. Een melding van discriminatie komt door het opgeven van de postcode binnen bij een regionaal anti discriminatie bureau. Lees meer op de site van de rijksoverheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!