Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gratis app met ademhalingsoefeningen voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen

3 oktober 2018 Door de redactie Geen reacties

Marion Coolen, fysiotherapeut bij de Gemiva-SVG Groep, heeft samen met ademtherapeut Ruud van de Wel de Pep-app ontwikkeld: een gratis iPad-app die oefeningen met een Pep-masker leuker en effectiever maakt voor kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking.

Wanneer mensen met een ernstige meervoudige beperking geregeld luchtweginfecties hebben, worden vaak ademhalingsoefeningen met een Pep-masker voorgeschreven. Zo’n Pep-masker is een kapje voor over de neus en de mond, die wordt aangestuurd door een GroovTube (een hulpmiddel voor ademhalingsoefeningen). Door uit te ademen tegen een weerstand, wordt druk in de longen opgebouwd. Hierdoor krijg je een betere luchtdoorstroming in de longen en kun je makkelijker slijm ophoesten.

Meer plezier
Voor de oefeningen geldt: hoe beter de motivatie, hoe beter het resultaat van de behandeling. Dat was voor Marion de reden om op zoek te gaan naar manieren waarop kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking de oefeningen beter en met meer plezier kunnen doen. Marion zocht contact met Ruud, die al diverse apps had ontwikkeld samen met Rijndam Revalidatie. Ze ontdekten dat cliënten de oefeningen leuker vonden met een app, en gemotiveerder waren om de oefeningen te doen.

Pep-app
Omdat de apps niet geschikt bleken voor gebruik van een Pep-masker, moesten ze een nieuwe app ontwikkelen. Dit deden ze samen met cliënten, ouders/verwanten en persoonlijk begeleiders. Die weten immers als geen ander wat stimulerend werkt voor hun kind of cliënt, en wat handig en haalbaar is.

Het resultaat is de Pep-app voor de iPad, die aangestuurd wordt door GroovTube. Telkens als een cliënt uitademt, reageert de app met beeld en geluid, die individueel instelbaar zijn. Denk aan het geluid van een muziekinstrument of van een ballon die opgeblazen wordt. De beeldeffecten zijn onder meer vervagen of draaien.

De app voor de iPad is gratis te downloaden in de App-store. De Pep-app werkt alleen met gebruik van een GroovTube. Ouders die de app willen thuis willen proberen, kunnen de benodigde apparatuur lenen via stichting
My Breath My Music.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!