Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gratis app helpt mensen met autisme bij dagindeling

9 februari 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Een nieuwe gratis app voor de mobiele telefoon moet mensen met een autisme spectrum stoornis en hun begeleiders helpen bij het plannen van hun dag. Met duidelijke iconen zie je bijvoorbeeld wanneer je gaat eten, medicijnen moet innemen of naar je werk moet. Het digitale hulpje werkt zonder internet en is bedacht door een moeder van een autistische jongen.

Bedenkster Annemiek Modderman ondervond dagelijks problemen in de communicatie met haar autistische zoon. De schema’s met pictogrammen die zij gebruikte om hem structuur te geven, pikte hij niet op. Omdat hij wel graag op zijn telefoon keek, bedacht ze dat een app wel eens een handig communicatiemiddel kon zijn. Als grafisch ontwerper besloot ze zelf de iconen te ontwikkelen. New Nexus Mobile bouwde de app.

De app is naar wens en behoefte zelf te stellen op de telefoon. Elke taak start met een pictogram, eventueel met de tijd erbij. De tijd verloopt in een balkje tijdens de taak. Hierna komt het volgende pictogram in beeld. Je kunt geluids- en trilfuncties instellen om de taken aan te kondigen. In een professionele versie kunnen begeleiders op afstand meekijken en taken toevoegen.

De app Assist Helpt is nu gratis beschikbaar in de app stores voor Android en IOS.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!