Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gouden Prokkels voor bijzondere ontmoetingen

27 september 2023 Redactie Klik Geen reacties

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft op 22 september de Gouden Prokkels uitgereikt. Dit zijn prijzen voor de mooiste initiatieven waarbij ontmoetingen hebben plaatsgevonden tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Onder meer initiatieven bij Estinea en Aveleijn vielen in de prijzen.

Stichting Prokkel zet zich in voor een inclusievere samenleving. Ook voor mensen met een lichte of zware verstandelijke beperking, één miljoen inwoners in totaal, is er nog veel te verbeteren. Om die inclusie te bevorderen zet de organisatie zich het hele jaar in door ontmoetingen (Prokkels) te stimuleren tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

De twee bekendste activiteiten van de organisatie zijn de ‘Inclusieve Stembureaus’ tijdens verkiezingen en daarnaast de landelijke Prokkelweek. Vanuit die week worden elke jaar genomineerden voor de Gouden Prokkels gekozen.

Dit jaar waren er veertien genomineerden, verdeeld over twee categorieën:

  • ‘Persoonlijke ontwikkeling’: wat heeft de Prokkel betekend voor de persoon met een (licht) verstandelijke beperking en welke blijvende veranderingen zijn er te merken?
  • ‘Groepsimpact’: wat heeft de Prokkel voor een groep betekend? Welk effect heeft het gehad op alle mensen?

De jury was vooral onder de indruk van degenen die het initiatief voor de ontmoetingen hebben genomen. Dat laat zien dat er veel behoefte is aan contact en dat de Prokkels ook belangrijk zijn voor de deelnemers. De jury bestond uit mensen die allemaal deskundig zijn op het gebied van verstandelijke beperkingen en/of vrijwilligerswerk.

Winnaars
In de categorie persoonlijke is Kelly een van de winnaars. Zij is sportverslaggever voor Special TV, een samenwerking tussen zorgorganisatie Aveleijn en RTV Oost. Er zijn zes duo’s met een beperking die daar tv maken. Zo zijn er productieleiders en ook presentatoren die zich richten op het weer, nieuws en entertainment. Kelly is één van de sportverslaggevers.

Naast dat Kelly door het presenteren meer zelfvertrouwen heeft gekregen, vindt ze het ook fijn dat ze gerespecteerd wordt en er een fijne samenwerking is. Kelly is een rolmodel voor mensen met en zonder beperking. Ze doet iets dat veel mensen spannend vinden. Het is zichtbaar en kwetsbaar tegelijk en daarom een voorbeeld voor veel mensen.

Vincent en Lonneke wonnen eveneens een Gouden Prokkel. Vincent is ervaringsdeskundige van Team Samen Sterk Twente (Estinea) en had een bijzondere ontmoeting met oud-volleyballer Lonneke Sloetjes. Zij heeft meegedaan aan het WK en de Olympische Spelen en heeft een beweegbureau in de Achterhoek. Ze ondersteunt bewegen/sporten voor mensen. Vincent deelde zijn ervaringen met hun ontmoeting in een blog en inspireert op deze manier ook andere mensen.

In de categorie groepsimpact kwam de samenwerking tussen Estinea (Aalten) en het Graafschap College (Doetinchem) als winnaar uit de bus. De studenten hebben een sport- en speldag georganiseerd waar ontmoetingen plaatsvonden tussen de nieuwe lichting studenten en de bewoners van Estinea. De jury vindt dit een mooi voorbeeld voor andere onderwijsinstellingen en zorgaanbieders.

De elf andere initiatieven – uit Appingedam, Assen, Dedemsvaart, Enschede, Haarlem, Hardenberg, Hilversum, Rotterdam, Rottevalle, Rozendaal en Schijndel zijn beloond met een Zilveren Prokkel.  |

Lees meer op prokkel.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!