Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gouden Prokkels 2018 voor projecten uit Son en Breugel, Pijnacker en Gorinchem

3 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft 29 juni in Utrecht de Gouden Prokkels uitgereikt aan initiatieven die volgens de jury het best hebben gezorgd voor een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

De Prokkelweek was dit jaar van 4 t/m 9 juni; overal in het land vonden toen activiteiten plaats waaraan mensen met en zonder verstandelijke beperking meededen. Het draait dan om participatie en integratie van mensen met een verstandelijke handicap. De week moet als inspiratie dienen voor de rest van het jaar.

De jury van de Gouden Prokkel-verkiezing heeft de verschillende activiteiten beoordeeld en toen bepaald wie welke
Gouden Prokkel zouden krijgen. Er zijn namelijk Gouden Prokkels te winnen in drie categorieën:
- Prokkelen in de samenleving
- Mensenrechten Prokkel
- Innovatief.


Mega Prokkel
De Gouden Prokkel voor Prokkelen in de samenleving werd gewonnen door de Mega Prokkel in Pijnacker. Op het terrein van de brandweer kwamen op 6 juni een grote groep deelnemers samen voor spelletjes en een gezamenlijke barbecue. De organisatie was in handen van Ipse de Bruggen, Rondom Wonen, de politie, brandweer en gemeente.

BeleidsProkkel
Er was maandag 4 juni een ontmoetingsavond tussen de regionale Wmo-Klankbordgroep in de AV-regio met beleidsmedewerkers en uitvoerders van de gemeente. Op initiatief van de mensen uit deze klankbordgroep, allen met een verstandelijke beperking, werd er gepraat over onder meer begrijpelijke taal in brieven en op de website van de gemeente. Deze activiteit won de Mensenrechten Prokkel.

Verkeersweek op Wielen
De jury vond de Verkeersweek op Wielen in Son en Breugel het meest innovatief. Dit werd georganiseerd door zorgaanbieder SWZ en was bedoeld om het terrein van SWZ Zonhove veiliger te maken. Veel bewoners van Zonhove zitten in een speciale rolstoel en vormen een bijzondere groep weggebruikers. Zij vinden het niet altijd veilig bij Zonhove. De Verkeersweek op Wielen moest hen onder meer handvatten geven voor interactie met medegebruikers van het instellingsterrein.

Marium Lahm heeft veel foto’s gemaakt van de prijsuitreiking. Deze zijn te vinden op de
Facebookpagina van de Prokkelweek.

Volgend jaar is er uiteraard weer een Prokkelweek, dan van maandag 3 t/m zaterdag 8 juni 2019. Meer informatie op
www.prokkel.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!