Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gouden en Ere Prokkels voor inspirerende inclusieve ontmoetingen

4 juli 2016 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een beperking nemen vaker zelf het initiatief om Prokkel-activiteiten te organiseren. Ook wordt een steeds groter deel van de gemeenschap betrokken bij het slagen van deze prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Dat bleek tijdens een prijsuitreiking voor de meest inspirerende Prokkels van dit jaar. Een ere prokkel ging daarbij naar belangenorganisatie Lfb.

De Prokkelweek is een initiatief van Stichting Prokkel en wordt sinds 2007 gehouden in de eerste week van juni. In heel Nederland zijn er op honderden plaatsen activiteiten waarbij mensen met en zonder beperking samenkomen.

Elk jaar zijn er prijzen voor de meest bijzondere initiatieven. Staatssecretaris Van Rijn reikte dit jaar de Gouden Prokkels uit. De winnaars in de volgende categoriëen:  

  • Prokkelen in de Samenleving: Nuon, die diverse activiteiten organiseerde en daar meer dan honderd medewerkers bij betrok. Mireille mocht een dagje meedraaien bij de receptie en Perez was directeur voor één dag. Ook biedt Nuon werkervaringsplaatsen aan cliënten van Cordaan aan.
  • Prokkelstages: Van Houten&co, welzijnsorganisatie uit Houten waarvan een vrijwilligerswerkgroep prokkelstages voor een dag regelde voor 57 cliënten van allerlei verschillende instellingen. Er deden 39 bedrijven mee. Zo waren er bijvoorbeeld stages bij de Koninklijke Marechaussee en de dierenambulance, maar ook op het gemeentehuis in Houten en op de peuterschool.
  • Mensenrechten: In Dordrecht was de Penitentiaire Inrichting gastheer van een kleine groep mensen met een verstandelijke beperking (van Humanitas-Dmh). Met elkaar is besproken hoe gevangenissen zouden moeten omgaan met gedetineerden met een (licht) verstandelijke beperking. Bij zo’n 30 % van de gedetineerden is daarvan namelijk sprake.
  • Daarnaast kreeg de Lfb, belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, een Ere Prokkel uitgereikt. De mensen van de Lfb doen al vele jaren mee met de Prokkelweek en gebruiken deze week om zichzelf verder te ontwikkelen. Ze regelen bijvoorbeeld hun eigen stage en geven gastlessen. Omdat ze hiermee een voorbeeld en inspiratie voor anderen zijn, krijgen zij als blijk van waardering de ere prokkel.

De vier winnende initiatieven zorgden volgens de jury voor inspirerende ontmoetingen tussen mensen die niet zo makkelijk met elkaar in contact komen. De jury vindt het vooral mooi om te zien dat de Prokkelweek wordt gebruikt als startpunt voor meer duurzame verbindingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

Lees meer op www.prokkel.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!