Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Goed voorbeeld roosteren

24 januari 2007 Door de redactie Geen reacties
Zorgaanbieder Vanboeijen in Assen is goed in het flexibiliseren van de personeelsinzet. Bij een VWS-project is de instelling geroemd als één van de acht meest succesvolle trajecten om doelmatigheid en arbeidsproductiviteit in de zorg te verhogen.

Bij Vanboeijen is de ‘Gouden formatie regel’ bedacht. Daarmee is het aantal ingezette uitzendkrachten verminderd, en is er meer continuïteit op de groepen. De Gouden formatie regel houdt in dat per locatie of groep wordt bekeken hoeveel vast personeel er ingezet moet worden om aan de zorgvraag te voldoen, en hoeveel flexibele medewerkers nodig zijn (voor bijvoorbeeld vakantie en ziekte). Gemiddeld is de gouden regel 90-10: 90% vast personeel en 10% flexibele inzet. Om die 10% te kunnen invullen, is een intern ‘flexbureau’ opgezet.

Voordelen
Door de nieuwe roostermethodiek en het flexbureau is het gebruik van uitzendkrachten bij Vanboeijen met meer dan 70% gedaald. Overwerken en ‘onderwerken’ komen veel minder voor dan voorheen. Dat alles heeft geleid tot een ‘aanzienlijke’ financiële besparing. Een ander voordeel is dat er meer vaste roosters zijn, en een betere balans tussen de vraag van de cliënt en de wensen van medewerkers.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!