Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gids om cliënten online te begeleiden

1 december 2021 Door de redactie Geen reacties

Veel begeleiders van cliënten met een (licht) verstandelijke beperking zijn minder digivaardig dan de cliënten zelf. Je wilt je cliënt echter bij vragen of problemen wel kunnen helpen. Daarom heeft het Netwerk Mediawijsheid de website Leukeronline gelanceerd: een online gids voor begeleiders, waar ze snel antwoord op hun vragen kunnen vinden.

De digitale gids biedt antwoord op heel veel vragen en is ook via een smartphone heel makkelijk te bedienen. Daardoor kun je als begeleider heel snel iets opzoeken, wanneer een cliënt ergens niet uitkomt of een probleem heeft. Want jij weet vast wel wat een vlog is, maar hoe je er zelf eentje kunt maken, dat is andere koek!

Fraude
Op Leukeronline.nl vind je ook tools en websites, een verklarende woordenlijst (hoe zat het ook weer met spoofing en phishing, en wat is grooming eigenlijk?) en verschillende verhalen over cliënten die hulp nodig hadden. Zo is er het verhaal van Jolien, die een matig verstandelijke beperking heeft, maar online best handig blijkt. Via Snapchat werd haar door een onbekende man gevraagd een bankrekening te openen. In ruil daarvoor zou ze een iPhone en 500 euro krijgen. Dat wilde ze uiteraard wel.

Jolien werd gearresteerd voor fraude, want de bankrekening werd gebruikt voor witwassen, maar daar was ze zich helemaal niet bewust van. De politie begreep na een gesprek dat Jolien weinig aan te rekenen viel. Ze blokkeerde de man op Snapchat en daarmee was voor haar de kous af.

Herhalen
Volgens haar begeleider heeft Jolien er weinig van geleerd: “Dat is een van de uitdagingen met groepen die zwaarder beperkt zijn: een les beklijft vaak niet. Voorlichting moet je daarom blijven herhalen, en dan nog dringt het vaak niet door.”  

Met de online gids is passende informatie snel voorhanden en kun je via stappenplannen zelf aan de slag met mediawijsheid. Leukeronline.nl is ontwikkeld in samenwerking met zorgmedewerkers van diverse zorgaanbieders. De deelnemende zorginstellingen zijn Amerpoort, ’s Heeren Loo, ASVZ, SEIN, Cosis, Sprank en Pameijer. Meer informatie over Leukeronline.nl staat ook op de website van de VGN.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!