Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gezinsvoogden vogelvrij?

18 december 2006 Door de redactie Geen reacties
Bureaus jeugdzorg, maar ook andere instellingen, staan op hun achterste benen over het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om de gezinsvoogd te vervolgen die verantwoordelijk was voor de 3-jarige Savanna uit Alphen aan den Rijn. Savanna stierf in 2004 als gevolg van mishandeling door haar moeder.

De moeder is daarvoor veroordeeld en zit een gevangenisstraf (met tbs) uit. De Inspectie voor de jeugdzorg heeft in een rapport destijds veel kritiek gespuid op de leidinggevende van de gezinsvoogd, en de locatiemanager. Toch worden die nu blijkbaar niet verantwoordelijk gehouden, maar denkt Justitie dat de voogdes zelf strafrechtelijk veroordeeld zou kunnen worden. Haar is zwaar lichamelijk letsel of dood door schuld ten laste gelegd.

Werkdruk
Jeugdzorg is furieus. Ook verantwoordelijke politici in de provincie blijven buiten schot. “Wij zijn vogelvrij,” stelde de voorzitter van de brancheorganisatie. Hij verwacht dat voogden minder risico durven nemen, en kinderen eerder uit huis worden geplaatst. Want de werkdruk is veel te hoog, de voogden kunnen niet méér tijd aan kinderen besteden.

Ook vakbond AbvaKabo betreurt de stap van het OM. Het wordt een spannende rechtszaak, die veel gevolgen kan hebben in alle zorgsectoren. Als de voogd wordt veroordeeld, kan straks iedereen die een fout maakt in zijn werk, voor de strafrechter komen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!