Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Gezinsverlengend' huis betrekt ouders actief bij de zorg

25 juni 2018 Geen reacties

Aan de Borneostraat in Almere wonen sinds maart 36 voornamelijk jongvolwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking in een nieuw gebouw. Het vormt voor de bewoners een gezinsverlengend huis, want naast de begeleiders worden ook de ouders nauw betrokken bij de zorg voor hun kind.

Elke bewoner op deze Philadelphia Zorg-locatie heeft een eigen team tot zijn beschikking. Dat team bestaat uit een aantal zorgprofessionals (coaches genoemd, omdat ze niet voor de cliënt zorgen, maar er als een coach naast staan) en de ouders van de bewoner. Wanneer er belangrijke beslissingen genomen moeten worden, bespreekt de cliënt die met zijn team.

Hierdoor daalt het aantal reguliere teamoverleggen sterk. Het is een nieuwe manier van werken, waarbij de samenwerking en verbinding met de ouders een grote rol speelt. Philadelphia Zorg noemt het een leerproces en wil er op locatie Borneostraat ervaring mee opdoen.

Samen beslissen
Locatiemanager Marijne Liese geeft als voorbeeld: “Stel, we vinden dat bewoners veel te laat gaan slapen. Bij de traditionele manier van zorg verlenen zouden we in een teamoverleg bespreken om de gezamenlijke huiskamer om 22 uur af te sluiten. Met onze nieuwe manier van werken kunnen we dat niet meer zo beslissen, want het is niet alleen aan ons. Dat soort zaken beslissen we samen met de betrokken bewoners én hun ouders en zo creëren we een nieuwe manier van samenwerken. ”

Clusters
Het gebouw bestaat uit vier woonlagen, waarbij elke verdieping een cluster vormt van cliënten met een vergelijkbare zorgbehoefte. Zo’n cluster is een kleine gemeenschap op zich en heeft een eigen huiskamer. Deze is ingericht door de ouders, met inspraak van de nieuwe bewoners.

Ontmoetingsruimte
Om meer verbinding met de wijk te krijgen is op de begane grond een ontmoetingsruimte gerealiseerd van 100 vierkante meter. Deze bevat een grote trainingskeuken, waar enkelen hun dagbesteding hebben. In de ontmoetingsruimte worden activiteiten gehouden voor bewoners, ouders en de mensen uit de buurt. De ruimte is ook te huur voor bijvoorbeeld vergaderingen of kookworkshops. De ontmoetingsruimte is mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Deo Gratias, het Oranje Fonds en de Vrienden van Philadelphia.

Vrijdagmiddag 22 juni is de locatie Borneostraat feestelijk geopend, waarbij ook de buurt is betrokken. Meer informatie over de locatie op www.philadelphia.nl/locatie/borneo en op de facebookpagina Philadelphia wonen in Almere.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!