Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gezinsregisseur coördineert hulpverlening aan gezinnen

7 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

In de regio Nijmegen zijn gezinsregisseurs ingezet om probleemgezinnen te begeleiden. Voorheen werden dergelijke in ernstige nood verkerende gezinnen omgeven door verschillende hulpverleners. Vanaf nu coördineert één gezinsregisseur de zorg aan het gezin. Die is dan ook hét aanspreekpunt voor het gezin als het gaat om hulpverlening. De inzet van gezinsregisseurs is nieuw. Onlangs rondden de eerste negen hun opleiding af aan de hogeschool Arnhem-Nijmegen (Han).

De gezinsregisseurs zijn ambulante gezinswerkers voor mensen met een licht verstandelijke beperking en zijn afkomstig van de zorgorganisaties Pluryn, Driestroom en Dichterbij. Eind van dit jaar werken er 18 geschoolde gezinsregisseurs in de regio Nijmegen.

Complexe problemen
Soms groeien de problemen een gezin boven het hoofd. Dan zijn er schulden, dreigt het gezin uit hun huis te worden gezet, hebben ouders problemen met de opvoeding van hun kinderen, of zorgen gezinsleden voor overlast. Vaak is het een combinatie van problemen. Niet zelden is daarbij tevens sprake van een verslaving, psychiatrische problematiek of een licht verstandelijke beperking. De gezinsregisseur zorgt ervoor dat de hulpverlening aan het gezin goed blijft verlopen en uiteindelijk kan worden afgebouwd .

Verantwoordelijkheid
De problematiek onder gezinnen is de laatste jaren ernstiger geworden en bovendien worden ouders nu meer aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Dat vraagt van hulpverleners een andere manier van werken. Gezinsregisseurs hebben de taak ervoor te zorgen dat de hulpverlening aan gezinnen met veel problemen, methodisch en gecoördineerd verloopt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!