Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gewoon doen wat leuk is bij Stichting Bont

23 september 2021 Door de redactie Geen reacties

“Niet met dure vaktermen, maar gewoon, dichtbij elkaar staan, doen wat leuk is, waar iedereen blij van wordt.” Zo omschrijft orthopedagoog en Klik-columnist Lot de Swart Stichting Bont waar ze op bezoek was voor de opname van de podcast van Klik en Vilans, om te horen hoe zij activiteiten, werken en logeren mogelijk maken voor jongeren met een verstandelijke beperking.

Stichting Bont deed mee aan het project Begeleiding à la carte en in een podcast van Klik hierover in samenwerking met Vilans vertellen de mensen van Bont wat hun kracht is. Lot de Swart ging hierover in gesprek met Floor Brouwer (oprichtster), Robin (Begeleider), Olav (jongere) en Francis (moeder van Olav). Een gesprek over maatwerk, hokjesdenken en waarom begeleiders er in de rij staan om er te mogen werken.

Inspirerend
Een gesprek dat ook veel losmaakte bij Lot en haar sterk inspireerde: “Met een grote glimlach kijk ik terug op mijn bezoek aan Bont. Zij ademen in alles waar iedereen zo aan toe is; voorop natuurlijk mensen met een beperking zelf, en ook hun ouders, en – schoorvoetend-  .. de maatschappij. Daar geloof ik heel sterk in. Het stroomt zo door hun aderen dat de lifestyle die BONT belichaamt het meest vanzelfsprekende lijkt dat er is. Terwijl ze in alles onderscheidend en vernieuwend zijn.

Met een bestuurder; niet een man van middelbare leeftijd in een grijs pak, maar een jonge, slimme enthousiaste, met gezond verstand redenerende vrouw met een hoodie en een pet achterstevoren.

Met een visie; niet met dure vaktermen en omgeven door keurmerken en allianties met universitaire docenten, maar gewoon, dichtbij elkaar staan, doen wat leuk is, waar iedereen blij van wordt.

Met een team; niet een homogene vastgeroeste groep zorgverleners; maar een afspiegeling van mensen die iedereen in zijn dagelijkse leven ontmoet.

En met een mentaliteit: niet eentje van “moeten”, maar eentje van “willen”, gewoon, samen.

Beste mensen, meer dan ooit ben ik ook een “willer”

Dank jullie wel dat ik bij jullie heb mogen ervaren dat mijn eigen dromen voor mensen met een beperking, geen utopie zijn.

Ik heb mijn eigen bestuurder uitgenodigd om op excursie te gaan naar Rotterdam. Hopelijk tot weerziens!”  |

Luister de aflevering over stichting Bont op www.klik.org/podcast of op de verschillende podcast apps. Meer informatie? Lees meer over het project Begeleiding à la carte of mail naar contact@stichtingbont.nl en kijk op de website van Stichting BONT.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!