Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Geweld samen aanpakken

11 december 2006 Door de redactie Geen reacties
Maatwerk is dé manier om agressie, geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer te bestrijden, vindt staatssecretaris Van Hoof van Sociale zaken en werkgelegenheid.  ‘In iedere onderneming, in iedere organisatie, moeten werkgevers en werknemers samen op zoek naar de aanpak die in hun situatie het best en het bruikbaarst is.’ Dat schrijft de demissionaire bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer bij het onderzoeksrapport ‘Goede praktijken tegen geweld.’

Succes- en faalfactoren
Voor het onderzoek zijn mensen in 36 bedrijven geïnterviewd over de aanpak van geweld op de werkvloer. Gekeken is wat de succes- en de faalfactoren zijn. ‘Het ontbreken van een goede probleemanalyse en meetbare doelen’ zijn twee belangrijke factoren voor mislukken.

De onderzoekers geven ook een overzicht van goede praktijken, die werkgevers en werknemers in andere organisaties als voorbeeld kunnen nemen. Zo werd in een ziekenhuis in Hoorn een project ‘veilige zorg’ gestart nadat een patiënt een arts had aangevallen. Er kwam een systeem met gele en rode kaarten voor bezoekers die zich misdragen. Dat systeem werkt zo goed dat het al in 50 ziekenhuizen is overgenomen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!