Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gevluchte Oekraïners blij met noodopvang in gehandicaptenzorg

8 juni 2022 Door de redactie Geen reacties

Al vrij snel nadat de vluchtelingenstroom uit Oekraïne op gang kwam, startte zorgorganisatie Reinaerde met noodopvang voor verschillende gezinnen. Daar zaten ook kinderen met een beperking bij. De vluchtelingen konden terecht in een gebouw waar eigenlijk cliënten naartoe zouden verhuizen. Dat werd uitgesteld.

Reinaerde stelde hulpcoördinatoren aan, die de families hielpen hun weg te vinden naar overheidsinstanties, huisarts en scholen. Zij kregen op hun beurt weer hulp van vrijwillige tolken.

Op de website van Reinaerde staat een interview met diverse betrokkenen, die uitleggen hoe de hulp aan de vluchtelingen is georganiseerd.

Verhuisd
Alle gezinnen zijn inmiddels verhuisd naar locaties waar ze langdurig kunnen verblijven. De Oekraïners vonden het moeilijk om weg te gaan uit het gebouw van Reinaerde, want school, zorg en werk waren eindelijk geregeld. Uiteindelijk gingen 19 van hen wonen in twee voormalige woningen van Reinaerde, anderen verhuisden richting Rotterdam.

Hulpcoördinator Leen Maris blij dat er een nieuwe plek voor de vluchtelingen is gevonden. “Voor Reinaerde is het ook goed, omdat we het gebouw nu kunnen gebruiken voor de cliënten die zich er zouden gaan huisvesten. Bovendien is de noodopvang een grote extra inspanning voor ons als zorgorganisatie.”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!