Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gevangene moet activiteiten 'verdienen' met goed gedrag

3 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Vanaf nu geldt in gevangenissen een nieuw beloningssysteem. Wie zich goed gedraagt, mag activiteiten bijwonen, wie zich niet aan de regels houdt, moet vaker in zijn cel blijven. De overheid denkt op deze manier geld te besparen.

Het nieuwe bewind geldt in mindere mate voor mensen die door een verstandelijke beperking of een ziekelijke stoornis onmachtig zijn om zich aan de regels te houden, aldus het ministerie van Veiligheid en justitie. Volgens een advies van de Raad van strafrechtstoepassing en jeugdbescherming heeft 15 tot 25 procent van de gedetineerden een lichte verstandelijke beperking, maar is daar te weinig aandacht voor.

Het gedrag van gedetineerden bepaalt vanaf nu voor welke activiteiten zij in aanmerking komen. Gedetineerden die zes weken lang op alle onderdelen van een lijst met gedragsregels positief scoren, komen in aanmerking voor promotie naar een 'plusprogramma'. Bij ongewenst gedrag volgt degradatie naar het basisprogramma. Het plusprogramma bevat 48 uur aan activiteiten per week, net als voorheen het normale programma. Het nieuwe 'basisprogramma' omvat 43 uren aan activiteiten en is daarmee een versobering.

Stoplichtmodel
Promotie of degradatie volgt op basis van een stoplichtmodel: groen (gewenst) gedrag betekent promoveren. Oranje (dit-kan-beter) en rood (ongewenst) gedrag leiden in principe beide tot niet promoveren of juist tot degraderen. Rood gedrag is grensoverschrijdend en kan daarnaast nog disciplinair worden bestraft. Bij oranje gedrag is de beoordelingsvrijheid van de directeur groter.

Verstandelijke beperking
Personen die door een verstandelijke beperking of een ziekelijke stoornis niet in staat zijn aan bepaalde gedragsregels te voldoen, kunnen onder omstandigheden toch in aanmerking komen voor promotie als zij de bereidheid tonen tot verbetering, aldus het ministerie van Veiligheid en justitie.

Lees het persbericht over het nieuwe gevangenisregime op de site van de overheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!