Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gespecialiseerd tandartsencentrum in Apeldoorn

16 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Sinds kort kunnen mensen met een verstandelijke beperking voor specialistische tandheelkundige zorg terecht in Apeldoorn. Daar is het Centrum voor bijzondere tandheelkunde (Cbt) onlangs feestelijk geopend. Er werkt onder meer een gespecialiseerde tandarts. Herma van Vliet is pedodontoloog en tandarts gehandicaptenzorg, een bijzondere specialisatie in het tandartsenveld.Op de foto (van Syo van Vliet) tandarts Herma van Vliet in een van de twee nieuwe behandelkamers.

In het expertisecentrum zijn alle disciplines onder één dak aanwezig. Een gespecialiseerde tandarts, mondhygiënisten, artsen voor verstandelijk gehandicapten en gedragswetenschappers om te begeleiden bij angst of andere problematiek. Daarbij wordt samengewerkt met fysiotherapeuten, logopedisten en een diëtist, onder andere bij slikproblemen. Het Cbt heeft een regiofunctie, maar ook patiënten van verder weg weten de praktijk te vinden.

Begeleiders en mondzorg
Het Centrum is onderdeel van de kwaliteitsslag die de 's Heeren Loo Zorggroep landelijk wil maken op het gebied van mondzorg. Tandartspraktijken worden aangepast aan de nieuwste richtlijnen en de preventie wordt aangescherpt. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen pijn vaak slecht aangeven. Verzorgers leggen niet altijd een link met mondproblemen. Begeleiders krijgen dan ook scholing in preventie van gebitsproblemen. Door aandacht te besteden aan mondzorg, neemt de kans op problemen als pijn en ontstekingen af.

Angstige patiënten
Het tandheelkundig centrum bestaat uit twee behandelkamers met de nieuwste apparatuur. Er kunnen foto's in de behandelstoel worden gemaakt. Ook panorama- of overzichtsfoto's, waarvoor de patiënten vroeger een angstig bezoek aan het ziekenhuis moesten afleggen, kunnen hier worden gemaakt. Voor deze foto's waarbij je de hele kaak kunt zien, kunnen patiënten blijven zitten. Tijdens het maken van de foto kan de begeleider de cliënt aankijken, wat helpt om angst te verminderen.

Anasthesie
Een anesthesist verzorgt de anesthesie in het Centrum, zodat patiënten niet naar het ziekenhuis hoeven voor een behandeling onder narcose. Dankzij de multidisciplinaire samenwerking kunnen artsen in het Centrum kleine ingrepen, zoals oor- en oogcontroles, uitvoeren die zonder narcose niet uitvoerbaar zouden zijn.

Het Centrum voor bijzondere tandheelkunde is gevestigd bij 's Heeren Loo Cbt Apeldoorn,
Regenboogbrink 12 in Apeldoorn, telefoon 055-3696408, email Tandheelkunde.apeldoorn-CBT@sheerenloo.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!