Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Genomineerden voor Gehandicaptenzorgprijs 2016 bekend

21 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

Welke innovatie wint de Gehandicaptenzorgprijs 2016? De genomineerden zijn bekend: mindsettraining Levenslef, de werkwijze Voorlezen-plus, een lesbrief over niet-aangeboren hersenletsel en een e-learning over het ondersteunen bij seksualiteit.

De Vereniging gehandicaptenzorg Nederland organiseert de Gehandicaptenzorgprijs om kennisontwikkeling, kennisverspreiding en verdere professionalisering van medewerkers in de zorg te stimuleren. Dit jaar is de zesde editie van de verkiezing.

Op woensdag 2 november wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Kennisfestival in Ede. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000,- en een kunstwerk. Voor de andere genomineerden is er een geldbedrag van € 1.500,-.


De genomineerden:
Levenslef: een training waarin je leert om jezelf een zogeheten groeimindset aan te meten. Onderzoek toont aan dat mensen met deze mindset meer leerdoelen stellen, uitdagingen aangaan, veerkrachtiger zijn en meer gefocust op de ontwikkeling van zichzelf en anderen dan mensen met de zogeheten statische mindset. De training, die is ontwikkeld door Marjorie Veneman van MEE Veluwe, is er zowel voor mensen met een verstandelijke beperking als voor professionals die met hen werken.

Voorlezen-plus(op de foto): een manier van voorlezen aan mensen met een ernstige meervoudige beperking. Een persoonlijk verhaal, gemaakt op maat van de luisteraar en met toevoeging van zintuiglijke prikkels. Deze manier van voorlezen is gebaseerd op het uit Engeland afkomstige Multi-Sensory Storytelling. Het is verder ontwikkeld door Carla Wikkerman, coördinator bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (Cce) en Nelleke Boer, gedragskundige bij Stichting Raamwerk.

Lesbrief met basisinformatie over NAH: de basisinformatie over niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in deze lesbrief moet studenten en wijkprofessionals deskundiger maken en bijdragen aan de kwaliteit van zorg voor mensen met NAH en hun naasten. De lesbrief is samengesteld door Kelly Bax, Kitty Jurrius, Iris Goes en Anna Hofstra van InteraktContour en Hogeschool Windesheim Flevoland, en voortgekomen uit een werkplaats op het Kennisplein Gehandicaptensector.

E-learning Ondersteunen bij seksualiteit: heel gewoon!: biedt begeleiders van mensen met een beperking handvatten en achtergrondinformatie bij een gesprek over seksualiteit. De e-learning, die uit vijf modules bestaat, is ontwikkeld door Doret van Lith, opleidingsdeskundige bij Dichterbij. Het is gebaseerd op onder andere het Vlaggensysteem van Movisie en Sensoa, een methodiek om seksueel gedrag van kinderen en jongeren correct in te schatten en gepast te reageren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!