Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Genieten van seks na een verleden van misbruik*

22 mei 2018 Welmoed Visser-Korevaar, Geen reacties

Vandaag rij ik richting een grote stad in het zuiden van Nederland. Ik ben benieuwd hoe het met Karla gaat. Karla is een jonge vrouw van 24 jaar die als kind seksueel is misbruikt. Tijdens haar puberteit viel ze ook nog eens in handen van een loverboy. Seksuologe Welmoed Visser beschrijft hoe ze deze vrouw nu helpt los te komen van haar schuldgevoelens en schaamte.

Karla ontworstelde zich met hulp aan haar verleden van seksueel misbruik. Ze kreeg traumatherapie. Zoals ze zelf zegt: “Dat is klaar. Ik wil nu betere seks met mezelf en met een vriend. Ik wil door naar de toekomst.”

Karla heeft een licht verstandelijke beperking. Ze vroeg mij om hulp bij haar opwinding- en orgasmeproblemen. Ik bel aan. Karla doet de deur open. Als we aan de koffie zitten, vertelt ze dat ze gister een date had met een knappe boy. “Maar ja,” zegt ze. “ik voel er niets bij. En ik wil ook niets de eerste date hoor.”

“Wat bedoel je met niets?” vraag ik. “Nou, seks, naar bed gaan enzo” reageert Karla wat geïrriteerd.

“Hoe krijg je ‘zin in seks’?” vraag ik. Ze valt stil en weet niets te bedenken. Alleen dat het niet lukt om opgewonden te worden en dat seks vervelend is.

Ze denkt verder en kijkt me voorzichtig aan. “Alleen een tijd geleden, toen had ik wilde seks met een lieve jongen. Ja, dat was fijn. Toen had ik wel zin en werd ik opgewonden.”

Als ik vraag hoe dat kwam, raakt ze nog verder geïrriteerd. Dan ontploft ze: “Waarom hebben we het hier eigenlijk over? Die opwinding lukt gewoon niet en ik wil het niet. Ik ben echt niet zo’n makkelijk meisje dat zomaar met jongens gaat hoor. Ik wil mezelf ook niet zo aanraken, dat hoort niet. Dan denken ze alleen maar dat je met ze naar bed wil.” Haar stem wordt steeds scheller en hoger.

Ik leun achteruit. Karla kijkt me met haar grote blauwe ogen uitdagend aan. “Ik heb het idee dat je me probeert te overtuigen dat je een ‘net’ meisje bent en dat seks alleen iets is voor met een vriend. Maar volgens mij vind je eigenlijk iets anders,” zeg ik.

Het blijft even stil. Dan zucht ze diep en zegt in één adem: “Ja dat is zo, dat zei mijn oma altijd. Seks is alleen voor de ware. Toen gebeurde dat met die loverboy, die zei dat ik zijn slet was. Ze denken vast allemaal dat ik een slet ben. Dat wil ik niet, ik ben niet makkelijk. Toen ik die nacht met die jongen seks had, voelde ik me schuldig achteraf. Ik dacht: Zie je wel, ik ben toch veel te makkelijk.”

Ik vraag haar hoe haar oma ‘seks met jezelf’ zag. “Dat mocht niet. Seks is alleen voor voortplanting,” zei oma.” Ze gaat verder: “Ik drukte dat fijne gevoel altijd weg. Ik voel me alleen maar schuldig.”

“Wat denk jij er nu echt van?” vraag ik haar. “Ik denk er eigenlijk anders over. Dat mag toch? Ik wil eerst dat fijne gevoel bij mezelf ontdekken. En ik hoef anderen niet te overtuigen, want ik weet dat ik niet ‘makkelijk’ ben. Nu snap ik waarom ik niet van seks geniet.”

Ze spreekt het woord ‘seks’ zonder irritatie uit. De eerste stap naar zin in seks is gezet voor deze mooie, jonge vrouw.  |  Welmoed Visser, orthopedagoog en seksuoloog

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!