Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gemiva-svg moet 130 banen schrappen

5 november 2009 Door de redactie Geen reacties
Gemiva-svg moet het vanaf januari 2010 met vijf procent minder geld doen, wegens de invoering van de Zorgzwaarteplan-financiering. De organisatie moet 5,5 miljoen euro bezuinigen op de uitgaven, die in totaal 120 miljoen euro bedragen. Gemiva-svg ondersteunt op een groot aantal plaatsen in Zuid-Holland vierduizend mensen met een handicap. De bezuiniging betekent een verschraling van de zorg. “De Gemiva-svg groep is een financieel gezonde organisatie. De noodzaak om te bezuinigen komt niet voort uit slecht budgetbeheer,” vertelt Gerard Gerding, voorzitter van de Raad van bestuur.

“De regering heeft besloten om het bekostigingssysteem voor de gehandicaptenzorg te wijzigen. Helaas betekent dit voor ons - en voor andere zorgaanbieders - dat wij vanaf 2010 structureel minder geld krijgen voor de zorg. Vooral voor onze dagbestedingslocaties voor volwassenen heeft dit gevolgen. Die leveren 15% in op hun personeelsbudget. Ook een aantal woonlocaties krijgt minder geld. Om financieel gezond te blijven moeten we de hoeveelheid personeel verminderen, want personeelskosten zijn de grootste kostenpost.”

De stichting gaat 130 van de 1.800 volle arbeidsplaatsen schrappen. Gerding: “We doen er alles aan om gedwongen ontslagen te voorkomen. We overleggen de komende maanden met de Ondernemingsraad en de vakbonden over een sociaal plan. Om de personeelsvermindering in de activiteitencentra op te vangen, organiseren we de zorg anders: door de groepen te vergroten, minder variatie in het activiteitenaanbod, en de inzet van medewerkers strakker te plannen.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!