Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gemeentes willen te weinig betalen voor Wmo zorg

8 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisaties in de gehandicapten- en ouderenzorg vinden dat gemeenten irreële tarieven vragen bij de inkoop van ondersteuning in de Wmo 2015. Brancheorganisaties Vgn en ActiZ kregen veel verontruste meldingen van leden. Gemeenten eisen buitensporige kortingen op het tarief, waardoor de beloofde zachte landing voor kwetsbare burgers onmogelijk wordt. De organisaties vinden dat staatssecretaris Van Rijn moet ingrijpen, zodat kwetsbare burgers de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Sinds 1 september 2012 is de zogenoemde Wet basistarieven in werking die gemeenteraden verplicht reële basistarieven voor huishoudelijke hulp vast te stellen. Ook in de nieuwe Wmo 2015 is opgenomen dat gemeenten een reële kostprijs moeten hanteren. Toch gedragen gemeenten zich daar niet naar. In veel regio's zijn de eisen nog niet bekend, maar daar waar dat wel het geval is, baren de aanbestedingen zorgen.

Enorme kortingen
Actiz en Vgn hebben in de afgelopen weken van zorgaanbieders de bestekken gekregen van aanbestedingen van gemeenten. Voor begeleiding van psychiatrische patiënten en mensen met dementie noemen gemeenten maximum tarieven van € 25 per uur, terwijl de huidige tarieven tussen de € 60 en € 90 per uur liggen. Voor deze werkzaamheden zou volgens gemeenten niet langer een Hbo-er ingezet hoeven te worden. Dit was voorheen wel een eis.

Ook in de gehandicaptenzorg gaan sterk afwijkende tarieven over tafel. In een samenwerking tussen negen gemeenten wordt gerekend met een korting van 30 procent op de zorg. In een ander bestek zijn voor de nieuwe ondersteuningsarrangementen kortingen toegepast van 33 tot 86 procent op de huidige Awbz- tarieven.

Oog voor kwaliteit
Vgn en ActiZ vinden dat gemeenten terughoudend moeten zijn met het doorvoeren van tariefkortingen en dat ze oog moeten hebben voor de kwaliteit. De staatssecretaris heeft huidige cliënten een zachte landing beloofd. Elke kwetsbare burger die nu Awbz zorg krijgt, houdt deze zorg in 2015 totdat zijn indicatie afloop, dat heeft de overheid toegezegd. Deze belofte kan alleen worden nagekomen als de staatssecretaris gemeenten verplicht om deze overgangszorg in te kopen (volgens de afspraken in het Zorgakkoord) met een korting van maximaal 11% op het Wmo-budget in begeleiding.

Als blijkt dat gemeenten zich niet aan de afspraken houden, moet de rijksoverheid nu al maatregelen nemen. Evaluatie van de Wet na twee of drie jaar is te laat.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!