Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gemeentes krijgen er 206.000 zorgklanten bij

26 oktober 2011 Door de redactie Geen reacties

Volgens het Centraal indicatie orgaan (Ciz) moeten de gemeentes straks voor zeker 206 duizend mensen zorg organiseren en dat aantal wordt nog hoger, omdat zij ook verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg. Dat gaat mogelijk om enkele tienduizenden jongeren. Om de gemeenten duidelijk te maken om welke hulpbehoevenden het gaat, heeft het Centrum indicatiestelling zorg (Ciz) overzichten gemaakt per gemeente.

Ongeveer een derde van deze groep hulpvragers is verstandelijk gehandicapt, een grotere groep heeft psychiatrische problemen en heeft gemiddeld drie uur begeleiding per week nodig. Omdat de klachten van de hulpvragers zo verschillend zijn, wordt verwacht dat het ingewikkeld wordt om de zorg per gemeente te organiseren.

Het kabinet wil dat de gemeenten de ‘begeleiding’ voor de ruim 200 duizend hulpbehoevenden gaan organiseren. In 2013 worden zij verantwoordelijk voor de zorg voor alle nieuwe gevallen, daarna dragen zij ook zorg voor de ruim 200 duizend huidige hulpbehoevenden. Het kabinet verwacht zo dat de zorg van gemeenten zo’n 200 miljoen goedkoper wordt dan nu.

De aantallen hulpvragers per gemeente vind je op www.gemeente.nu

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!