Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gemeenteraadslid met syndroom van Down

12 augustus 2013 Door de redactie Geen reacties

De Spaanse stad Valladolid heeft sinds vorige week een gemeenteraadslid met het syndroom van Down. Bij haar installatie zei de 30-jarige Angela Covadonga Bachiller dat ze hoopt een beetje tegenwicht te kunnen bieden aan de vele corruptieschandalen die Spanje teisteren.

"Ik wil een eerlijke politicus zijn," zei Bachiller toen ze in de gemeenteraad werd geïnstalleerd als vertegenwoordiger van de Spaanse regeringspartij Partido popular. Haar voorganger moest aftreden wegens fraude.

Toonbeeld van kracht
De jonge vrouw was de afgelopen 2,5 jaar administratief medewerker op de afdeling sociale zaken van de gemeente. Bij de vorige verkiezingen stond zij ook verkiesbaar, en haalde ze net te weinig stemmen. Die achterstand heeft ze inmiddels dik ingelopen. De burgemeester van Valladolid beschreef haar als een toonbeeld van kracht, met een groot vermogen om hindernissen te overwinnen.

Stemrecht
Het nieuwe gemeenteraadslid vindt het belangrijk dat mensen met een beperking gebruik maken van hun stemrecht. En ze zal zich sterk maken voor een wijziging van de wet die bepaalt dat mensen die handelingsonbekwaam worden verklaard, automatisch hun stremrecht verliezen. Ze hoopt bovendien dat zij niet de enige Spaanse politicus blijft met het syndroom van Down.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!