Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gemeenten willen Wmo zo niet uitvoeren

20 januari 2014 Door de redactie Geen reacties

Gemeenten kunnen de decentralisatie van de zorg onder de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning niet waarmaken. Twee op de drie gemeentebesturen hebben vorige week het voorwaardenpakket voor de zorgdecentralisatie dan ook verworpen. De Vereniging Nederlandse gemeenten heeft zich daarbij aangesloten.

"Gemeenten omarmen de gedachte van de decentralisatie nog steeds", zei voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging Nederlandse gemeentes vrijdag tijdens een persconferentie. "Ze zijn al heel ver in de voorbereiding. Maar het voorwaardenpakket zoals het er nu ligt is ontoereikend voor een verantwoorde invoering van de nieuwe taken. Het moment is dan ook aangebroken dat gemeenten zeggen: op deze manier en onder deze voorwaarden kunnen wij het niet doen. Wat er nu ligt is niet uit te voeren. Burgers zouden hier de dupe van worden."

Persoonlijke verzorging
Gemeenten moeten – als het parlement de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning goedkeurt - vanaf 1 januari 2015 de zorg op zich nemen voor hulpbehoevende burgers. Aanvankelijk zou de persoonlijke verzorging ook een verantwoordelijkheid voor de gemeente worden, maar die taak heeft het kabinet onlangs weer bij de zorgverzekeraars neergelegd. De gemeenten lopen daardoor een bedrag van 2 miljard euro mis.

Van het kastje naar de muur
De drie belangrijkste bezwaren van gemeenten tegen de huidige voorstellen:

  • Voor verzekeraars blijft de samenwerking met gemeenten te vrijblijvend, met als gevolg dat burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd.
  • De financiële voorwaarden, met overgangsrechten voor de burger maar zonder overgangsmaatregelen voor de gemeenten, plaatsen gemeenten voor niet te dragen financiële risico's;
  • Het is onduidelijk wie van de bewindslieden de regie gaat dragen op het gebied van de drie decentralisaties: zorg, jeugdzorg en arbeidsbemiddeling.

Het advies van de Raad van state over het wetsvoorstel voor de Wet maatschappelijke ondersteuning sluit aan bij de bezwaren van de Vng.

De dupe
Jorritsma: "Als het kabinet niet zorgt dat wij op een zorgvuldige en verantwoorde manier onze inwoners kunnen ondersteunen, dan voorspellen we dat zij daar de dupe van worden".

De Vng legt de zorgen nu bij het kabinet neer. "Wij verwachten een adequate reactie van het kabinet. Het kabinet is nu aan zet."
Overigens hebben gemeenten weinig staatsrechtelijke ruimte om te weigeren overheidsbeleid uit te voeren dat door het parlement is aangenomen.

Bekijk de toespraak van Annemarie Jorritsma.

Lees ook: Reactie Van Rijn op standpunt gemeenten

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!