Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gemeenten: Wij zijn klaar voor de start van plaatselijke zorg

9 december 2014 Door de redactie Geen reacties

Gemeenten en zorgverzekeraars hebben de inkoop voor begeleiding, dagbesteding, cliëntondersteuning en wijkverpleging vrijwel allemaal afgerond. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens hem is hiermee is alle zorg, ondersteuning en jeugdhulp vanaf 1 januari 2015 in de eigen woonomgeving georganiseerd voor iedereen die dat nodig heeft.

Alle gemeenten hebben gezegd dat de inkoop van begeleiding, dagbesteding, beschermd wonen en cliëntondersteuning is afgerond. Er moeten in bijzondere gevallen nog wel punten op de 'i' worden gezet voordat de inkoopcontracten formeel zijn getekend. Dat geldt bijvoorbeeld voor beschermd wonen.

Wijkverpleegkundige zorg
Ook de zorgverzekeraars hebben wijkverpleegkundige zorg ingekocht. Hiermee is de verpleging en verzorging voor mensen die dat nodig hebben overal beschikbaar. Deze wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Waarborgen
Door deze zorginkoop zijn de waarborgen (overgangsrecht) in de wetten (Wet maatschappelijke ondersteuning, Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg) nu ook in de praktijk een feit, schrijft Van Rijn. Mensen kunnen vanaf 1 januari 2015 rekenen op zorg en ondersteuning.

Informatiepunt
Voor informatie over de veranderingen in hun situatie kunnen cliënten terecht bij hun gemeente, zorgverzekeraar of aanbieder. 
Van Rijn: "De komende weken moeten alle cliënten van gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en aanbieders weten welke zorg er voor hen is. Vooral de aanbieders hebben hierin een centrale rol. Zij staan direct in contact met cliënten en kunnen dus direct goed informeren."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!