Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gemeenten niet klaar voor arbeidsparticipatie

6 december 2010 Door de redactie Geen reacties

Gemeenten lijken onvoldoende voorbereid op de komst van mensen met een beperking die arbeidsmatig willen deelnemen aan onze samenleving. Dat staat in de nieuwe Movisie-publicatie 'Participatie ontward'. Arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met beperkingen wordt gefinancierd vanuit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz).

Het ziet er naar uit dat dagbesteding de komende jaren uit de Awbz wordt geschrapt. De bedoeling is dat gemeenten die taak overnemen.

De gemeente is sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor het bevorderen van de maatschappelijke deelname van kwetsbare burgers. Dagbesteding kan dan vanuit een Wmo-kader worden voortgezet. Het boek 'Participatie ontward' signaleert dat gemeenten er nog niet klaar voor zijn en legt een aantal keuzes voor die gemeenten houvast kunnen bieden in het beleid voor deze groep kwetsbare burgers.

Het boek 'Participatie ontward' zet naast het hoofdstuk over dagbesteding de verschillende invullingen van het begrip en het verschijnsel participatie op een rij. Meer informatie over de publicatie op www.movisie.nl/participatie.

Vilans inventariseert momenteel bij zorginstellingen hoe zij vorm en inhoud geven aan arbeidsmatige dagbesteding. Eind 2010 verschijnt een publicatie hierover.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!