Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gemeenten kunnen winst van sociale ondernemingen vergroten

9 juni 2015 Door de redactie Geen reacties

Sociale ondernemingen leveren een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Maar ze lopen wel tegen knelpunten aan. Dat is de conclusie in een nieuw advies van de Sociaal economische raad, die verwacht dat gemeenten de maatschappelijke winst van sociale ondernemingen kunnen vergroten.

Volgens de Raad zoeken sociale ondernemingen vernieuwende oplossingen voor de meest ingewikkelde problemen in onze maatschappij. Ze creëren economische en maatschappelijke opbrengsten, en hebben een signalerings- en voorbeeldfunctie. Dat maakt hen tot een steeds onmisbaarder onderdeel van het Nederlandse sociaal-economische landschap.

Knelpunten
Alle reden om sociale ondernemingen te steunen want 'de sociale ondernemer gaat verder waar een andere ondernemer stopt'. Toch ervaren veel sociaal ondernemers hindernissen. De Ser noemt er vijf:

  • Knelpunten bij het meten van de maatschappelijk opbrengsten. Dat is lastig en duur.
  • Omdat het een jonge sector is, zijn sociale ondernemingen nog niet overal bekend en vertrouwd. Ook is het onderscheid met commerciële en goede doelenorganisaties niet altijd helder.
  • Knelpunten bij financiering. Investeerders en sociale ondernemingen weten elkaar nog lang niet altijd te vinden. Ook kunnen sociaal ondernemers vaak niet puur op prijs concurreren, terwijl inkopers onvoldoende rekening houden met de maatschappelijke opbrengst.
  • Belemmeringen door wet- en regelgeving. Tussen de verschillende beleidsterreinen binnen gemeenten zit in het algemeen weinig aansluiting. Ook is er weinig ruimte voor experimenten.
  • Knelpunten bij overheidsinkoop. Als overheden alleen naar laagste prijs kijken, ondervinden sociale ondernemingen daar nadeel van. Ook maken beleidsverschillen tussen gemeenten het lastig om werkzaamheden uit te breiden.


Het advies Sociale ondernemingen is te downloaden op de site van de Sociaal economische raad. Daar is ook een animatiefilmpje te bekijken over het advies.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!