Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gemeenten dwars voor bezuinigingen Sw

9 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Gemeenten accepteren de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen niet. Daarom hebben ze woensdag 8 juni in Ulft een deel van het bestuursakkoord met het kabinet afgestemd (86% van de leden was tegen het akkoord, 13,4% voor). Het bestuur van de Vereniging Nederlandse gemeentes heeft de leden voorgesteld om opnieuw met het kabinet te onderhandelen over het hete hangijzer, de Wet werken naar vermogen.

De vraag is of het hele bestuursakkoord (er zitten nog veel meer onderdelen in) nog doorgaat. Volgens minister Donner is met de afwijzing het hele akkoord van de baan, volgens de Vng alleen het onderdeel over de Wet werken naar vermogen, die de Sw, de Wajong en de bijstand moet gaan vervangen.

Veel gemeentes verzetten zich heftig tegen bezuinigingen op de sociale werkplaatsen, omdat er onvoldoende geld is om mensen die uit de Sociale werkvoorziening worden gezet, te begeleiden naar regulier werk. Met de nieuwe wet zullen veel huidige Wajongers straks geen of een lagere uitkering krijgen, en nieuwe aanvragers met een arbeidshandicap komen helemaal niet meer voor een uitkering in aanmerking als ze thuis- of samenwonen.

5.000 werknemers van sociale werkplaatsen demonstreerden woensdag in Ulft.

Lees de reactie van minister Donner op het Vng-besluit en het bericht van de Vng zelf over de vergadering van woensdag 8 juni.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!