Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gelukstrainingen en geluksdagen voor mensen met een LVB

2 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

Ken je Stichting Maximaal Geluk al? Deze stichting verzorgt gratis gelukstrainingen en geluksdagen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Want iedereen heeft recht op persoonlijke ontwikkeling en geluk, vindt oprichter Nanette van der Heiden-van Wezel.

Nanettes werk als trainer/coach in veranderingsprocessen voor teams en organisaties kwam in maart 2020 door de lockdown grotendeels stil te liggen. Ze besloot haar tijd nuttig te besteden door haar training Werkgeluk te herschrijven voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarna nam ze contact op met zorgorganisatie Reinaerde en ze mocht daar als vrijwilliger aan drie groepen online de gelukstraining verzorgen.

Nanette: “De resultaten waren prachtig. De deelnemers hebben zoveel gehad aan de training. Ze zijn zelfstandiger geworden, hebben meer lef gekregen om te gaan voor wat zij willen, er zijn vriendschappen gesloten en ze hebben gezondere keuzes gemaakt als het gaat om hun lichaam. Ze zijn milder geworden voor zichzelf.”

Crowdfunding
Door deze positieve ervaringen besloot Nanette ermee door te gaan, maar dan als stichting met ANBI-status. Dat is in 2021 gelukt. Omdat ze de gelukstrainingen en geluksdagen kosteloos aanbiedt aan mensen met een LVB, is ze via crowdfunding en andere acties geld gaan inzamelen. “Ik heb nu genoeg financiële middelen om de eerste gelukstraining te starten. Dat gebeurt op 7 maart.”

Doen en ervaren
Het traject bestaat uit zes gelukstrainingen van 3,5 uur, waarbij de deelnemers vooral leren door te doen en te ervaren. Daarnaast kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking ook een geluksdag aanvragen, bijvoorbeeld een high tea met je beste vriendin of naar een voetbalwedstrijd. Want velen van hen hebben niet de financiële middelen of het sociale netwerk om zo’n geluksdag zelf te realiseren. De stichting beoordeelt uiteindelijk wie in aanmerking komt voor de training of geluksdag.

Voor het geven van de trainingen en het in vervulling laten gaan van zo’n geluksdag is steeds opnieuw weer geld nodig. Want dat blijft voor Nanette belangrijk: dat mensen met een licht verstandelijke beperking zichzelf zonder kosten verder kunnen ontwikkelen en een grote wens in vervulling kunnen laten gaan.

Op www.stichtingmaximaalgeluk.nl lees je alles over het initiatief van Nanette, ook hoe je kunt sponsoren. Je vindt er ook verschillende reacties van deelnemers aan de gelukstrainingen.  | 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!