Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Geluksbudget voor cliënten van Oro maakt spontane genietmomentjes mogelijk

29 maart 2017 Door de redactie Geen reacties

Zomaar een ijsje eten op een mooie dag, of naar de bioscoop gaan. Omdat je er blij van wordt. Zulke spontane acties gebeuren te weinig in de zorg. Daarom stelt zorgorganisatie Oro voor iedere cliënt die bij hen woont 100 euro beschikbaar, waarmee medewerkers hun cliënten kleine of grotere geluksmomentjes kunnen geven. Zonder al te veel administratieve rompslomp.

Het stoorde Jan Roelofs van Oro’s raad van bestuur behoorlijk dat er in de zorg weinig ruimte is voor spontane acties. “Je moet als medewerker in de zorg bij wijze van spreken een aanvraag in drievoud indienen bij je manager om een ijsje voor je cliënt te mogen gaan kopen. En als je dan eindelijk akkoord hebt, dan is het moment alweer voorbij.”

Daarom is het geluksbudget bedacht, een geldbedrag van 100 euro per inwonende cliënt, dat medewerkers kunnen gebruiken voor kleine of wat grotere genietmomentjes met de bewoners. Na een doktersbezoek een pannenkoek eten, gewoon zomaar, omdat het kan.

Oro bekijkt later of het budget nog verbreed kan worden en of de regeling voor meer cliënten van Oro gaat gelden.

Het Eindhovens Dagblad interviewde in het kader van de Internationale Dag van het Geluk (20 maart) Jan Roelofs over die genietmomenten. Daarin geeft hij aan dat het budget ook medewerkers gelukkig maakt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!