Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Geld inzamelen voor het SamenSpeelFonds

9 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

De Nationale Postcode Loterij heeft het SamenSpeelFonds 2 miljoen euro toegezegd. Hiermee wordt de ambitie om over vijf jaar in alle gemeenten minstens één inclusieve samenspeelplek te hebben, een beetje waargemaakt. Er is echter in totaal 15 miljoen euro nodig, aldus Jantje Beton en het Gehandicapte Kind. Zij gaan steun van andere partijen vragen.

Op een samenspeelplek kunnen kinderen met en zonder een beperking samen spelen, iets dat nu nog lang niet het geval is. Vaak zijn speelplekken niet toegankelijk voor kinderen in een rolstoel, of zijn ze onveilig voor kinderen met een visuele beperking.

Veel kinderen met een beperking geven daarnaast aan dat ze niemand in hun omgeving hebben om mee te spelen. Maar liefst 85 procent van de kinderen met een handicap heeft geen vriendje in de buurt. Dat hoeft niet eens met een ongeschikt speelveld te maken te hebben. Vaak komt het omdat ze ‘anders zijn’.

In het SamenSpeelAkkoord zijn daarom drie ambities geformuleerd:

  1. Een inclusieve speelcultuur, waarin het voor iedereen vanzelfsprekend is dat kinderen met en zonder een beperking samen spelen.
  2. Meer samenspeelplekken, in elke gemeente minimaal eentje.
  3. Meer en beter toegankelijke kennis over samen spelen.


De komende tijd gaan Jantje Beton en het Gehandicapte Kind onder meer de Rijksoverheid vragen om een bijdrage voor de samenspeelplekken.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!