Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehechtheid smeden met ernstig meervoudig gehandicapten

19 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Net als voor kleine kinderen is voor kinderen en volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen een hechte relatie met opvoeders een voorwaarde om tot ontwikkeling te komen. Maar hoe doe je dat, hoe smeed je een vertrouwensband met je cliënt? Gz-psychologe Paula Sterkenburg van Bartiméus promoveerde op onderzoek naar hechting met ernstig meervoudig gehandicapten, en heeft nu een werkboek voor begeleiders geschreven.

Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling is een werkboek voor opvoeders en begeleiders die willen weten hoe ze hechting met hun cliënt tot stand kunnen brengen. Een ingewikkelde en moeilijke taak, omdat je een scherp oog moet hebben voor signalen van de cliënt, die vervolgens moet zien te interpreteren en er dan ook doeltreffend op reageren. Sterkenburg legt in heldere taal uit wat hechting is, en hoe belangrijk die is voor mensen met veel beperkingen.

Met behulp van foto's en voorbeelden van cliënten beschrijft Sterkenburg stap voor stap hoe begeleiders een hechte band met hen smeden. De tijd nemen, goed kijken, 'spiegelen' om te laten merken dat je gezien hebt wat iemand deed, signalen van pijn, moeheid en ongemak opmerken, je aandacht volledig richten op de cliënt, reacties uitlokken.

Het werkboek is een uitgave van Bartimeus in Zeist, en kost 12,95 euro. Eerder verscheen al een dvd over hetzelfde onderwerp: Opbouwen van een gehechtsheidsrelatie. Prijs 20 euro.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!