Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenzorgorganisatie wil niet ‘vanuit wantrouwen’ QR controle medewerkers invoeren

10 november 2021 Door de redactie Geen reacties

Zowel in Vlaanderen als in Nederland is het niet verplicht om zorgmedewerkers naar hun coronapas te vragen. Zorginstellingen in Vlaanderen hebben wel de keuze om dit vrijwillig in te voeren voor bezoekers. De Nederlandse overheid onderzoekt nog of de coronapas ook door werkgevers in de zorg gecontroleerd moet worden. Zorgorganisatie Ipse de Bruggen heeft al laten weten hier als werkgever in de gehandicaptenzorg geen voorstander van te zijn.

De Vlaamse Regering wil de coronapas, die aangeeft dat een persoon gevaccineerd, hersteld of negatief getest is op het coronavirus, niet verplichten in de zorginstellingen. De hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen is het belangrijkste argument om het gebruik van het zogeheten Covid Safe Ticket in Vlaanderen niet uit te breiden.

Niet toegestaan
Woonzorgcentra, ziekenhuizen en voorzieningen voor mensen met een handicap mogen zelf bepalen of ze het Covid Safe Ticket vragen aan hun bezoekers. De pas mag daarbij niet gevraagd worden aan cliënten en medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers.

Net als in Vlaanderen is het ook in Nederland niet toegestaan dat een werkgever vraagt naar de individuele vaccinatiestatus van een werknemer of zijn werknemers vragen om de coronapas te tonen, omdat je recht hebt op privacy over je medische gegevens. Toch werd op de persconferentie van 2 november aangekondigd dat het inzetten van deze maatregel wel wordt onderzocht.

Vertrouwen en verantwoordelijkheid
Ipse de Bruggen, een van de grootste zorgverleners in de gehandicaptenzorg, heeft aangegeven als werkgever er niet voor te voelen om de QR-code bij haar medewerkers in het dagelijks werk te checken. “Ipse de Bruggen is voor vaccinatie en motiveert haar medewerkers om te vaccineren. Als medewerkers daar niet voor kiezen, gaat de organisatie er vanuit dat men zich aan alle basisregels houdt. Er wordt gewerkt vanuit vertrouwen, en daarom is Ipse de Bruggen tegen een dagelijkse check met een QR code,” zo luidt de persverklaring.

“We gaan ervan uit dat iedereen zich laat testen bij klachten en thuisblijft in afwachting van de uitslag,” geeft Jan van Hoek, voorzitter raad van bestuur Ipse de Bruggen aan. “We willen medewerkers niet dwingen zich iedere dag te laten testen of de QR-code te laten zien. In Nederland is een keuzevrijheid rondom vaccinaties, daarom vinden wij dat wij als werkgever niet vanuit wantrouwen de QR controle zouden moeten invoeren. Wij zijn en blijven voor vaccinatie, en voor vertrouwen in onze medewerkers. Daarom roepen we hen steeds op hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Onwenselijk
Verschillende vakbonden vinden ook dat het moeten tonen van je coronatoegangspas (QR code) op je werk te ver gaat, omdat het werknemersrechten aantast. Zoals vakbond FNV, die vindt dat een coronatoegangsbewijs vragen op het werk tot een verdere tweedeling leidt onder collega’s. “In sectoren waar krapte is, is dit nog onwenselijker. Andere collega’s moeten dan harder werken en roosters komen niet rond.”

Overigens moet het plan van demissionair minister De Jonge om deze maatregel in te voeren eerst nog door de Tweede Kamer komen, waarna pas de benodigde wijziging hiervoor in de wetgeving verder kan worden voorbereid.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!