Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenzorgmakelaar in Beverwijk gesloten

21 juni 2012 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Vws) sluit op advies van de Inspectie voor de gezondheidszorg (Igz) zorgmakelaar Aquilae uit Beverwijk.  De cliënten van Aquilae zijn jonge mensen met een verstandelijke handicap en/of autisme. Ook biedt de zorgmakelaar opvang aan jonge moeders met een verstandelijke handicap. Het betreft in totaal 33 cliënten.

In een persbericht meldt het ministerie:   ''Uit controles is gebleken dat cliënten van Aquilae een hoog risico lopen niet de zorg te ontvangen, die recht doet aan hun zorgvraag. Het open houden van Aquilae is hierdoor niet verantwoord. De inspectie constateerde een hoog tot zeer hoog risico voor de cliënten op de aspecten psychisch welbevinden, bewegingsvrijheid en kwaliteit van personeel.”

Geringe verbeterkracht
Volgens staatssecretaris Van Zanten heeft de geconstateerde geringe verbeterkracht van Aquilae zwaar gewogen. De inspectie schat het risico op herhaling van ondermaatse zorg en escalatie hoog in. Het feit dat tijdens de hoorzitting op 31 mei ook tevreden cliënten aan het woord zijn geweest, doet daar volgens van Zanten niets aan af.

De sluiting houdt in dat Aquilae geen nieuwe cliënten mag aannemen en binnen twee weken haar huidige bewoners moet hebben overgedragen aan een andere zorgaanbieder.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!