Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenzorg zoekt 10.000 nieuwe medewerkers

10 april 2017 Door de redactie Geen reacties

Na jaren van forse krimp neemt nu in de hele zorg- en welzijnsector de werkgelegenheid toe. De instroom vanuit de beroepsopleidingen daalt scherp, terwijl door de vergrijzing de zorgvraag toeneemt. Om aan die vraag te kunnen voldoen, heeft de gehandicaptenzorg voor 2020 in totaal 10.000 nieuwe zorgmedewerkers nodig, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vereniging gehandicaptenzorg Nederland (Vgn).

De Vgn presenteerde de cijfers op donderdag 6 april tijdens een bijeenkomst voor hrm-medewerkers in de gehandicaptenzorg.

Flink tekort
De onderzoeken leren dat er in de gehandicaptensector nog voor 2020 een gat dreigt van 3.500 gewenste medewerkers, het verschil tussen aanbod en vraag. Het gaat hierbij met name om HBO-Verpleegkundigen, Sociaal Pedagogische Hulpverleners (SPH-ers, eveneens HBO) en Persoonlijk Begeleiders niveau 4 (MBO).

De problematiek neemt verder toe zodra geplande miljardeninvesteringen in de ouderenzorg doorgaan. Vanaf dat moment zal ook de ouderenzorg plaatsnemen aan de oever van een te kleine vijver waarin ook de gehandicaptenzorg vist, nu nog vooral op HBO-Verpleegkundigen. Voor zorgorganisaties wordt het een zware opgave om aan personeel te komen, omdat tegelijkertijd de instroom van de vakopleidingen met maar liefst 13,5 procent daalt.


Wat een vak
De Vgn is mede daarom een campagne voor de medewerkers in de gehandicaptenzorg gestart en wil een bredere doelgroep aanspreken, met vernieuwende combinaties van werken en leren. In de campagne ‘Wat een vak’ op Facebook uit de vereniging waardering voor alle medewerkers die zich met liefde en overtuiging inzetten voor mensen met een beperking. Daarmee wil de brancheorganisatie zoveel mogelijk jongeren, waaronder zij-instromers, interesseren voor een carrière in sector.  |

De onderzoeken zijn verricht door AZW (‘Arbeidsmarktonderzoek Zorg en Welzijn’), Bartels (‘Effect van transitie op organisatie en medewerker’) en Effectory (‘Blik op de werkbeleving van medewerkers in de gehandicaptenzorg’). Download de onderzoeken van de website van de Vgn:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!