Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenzorg presteert financieel slechter dan andere sectoren

16 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Nederlandse zorginstellingen stonden er in 2010 financieel beter voor dan in eerdere jaren. De hele sector heeft 23% beter gepresteerd dan in 2009, volgens een analyse van de jaarrekeningen van de Nederlandse zorginstellingen. Maar de gemiddelde resultaten van instellingen in de gehandicaptenzorg zijn juist teruggelopen.

Vooral de resultaten van de algemene ziekenhuizen zijn in 2010 verbeterd. De variatie tussen best presterende en minder presterende instellingen is wel groter geworden. Het aantal zorginstellingen met een negatief resultaat is in 2010 gedaald tot circa 7%. In 2008 lag het aandeel nog op 19%. De cijfers komen uit uit de Financiële barometer gezondheidszorg 2011 van Ernst & Young.

Bert Hilverda, sectorvoorzitter Health Care van Ernst & Young: “Voor de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg zijn de personele kosten als percentage van de totale opbrengsten zijn toegenomen. Dit effect is deels te verklaren door de effecten van het persoonlijk levensfasebudget zoals dat sinds 2010 voor deze sectoren geldt.”

Alle zeilen bijzetten
“Ondanks het verbeterde, gemiddelde resultaat van bijna alle zorgsectoren, blijft het resultaat als percentage van de opbrengsten laag. Gezien de aankomende bezuinigingen zullen de zorginstellingen ook komende jaren alle zeilen moeten bijzetten om doelmatigheid en efficiency verder te verbeteren. Alleen op deze manier kan het huidige resultaatniveau worden behouden.

Een samenvatting van het verslag staat op de site van Ernest en Young.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!