Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenzorg moet scherper zijn op infectiepreventie

25 januari 2023 Redactie Klik Geen reacties

Aandacht voor persoonlijke hygiëne was er tijdens de coronaperiode volop. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had dan ook verwacht dat het wel goed zou zitten met de infectiepreventie in de gehandicaptenzorg. Maar dat valt toch tegen, zo blijkt uit onderzoek.

Volgens de IGJ staan veel zorgaanbieders pas aan het begin van het voorkomen van infectieziekten en de verspreiding daarvan. Er moet snel verbetering komen en moeilijk is dat niet, oordeelt de inspectie.

Waar gaat het nu nog vaak fout?

  • Zorgverleners dragen vaak nog ringen, armbanden, horloges en kleding met lange mouwen, iets dat ingaat tegen de bekende regels voor persoonlijke hygiëne.
  • Handschoenen worden veel gebruikt, maar niet op de goede manier, waardoor micro-organismen juist verspreid worden. Minder handschoenen gebruiken en vaker je handen wassen is beter.
  • Ruimtes in de zorginstellingen zijn op het oog schoon, maar vaak gaat het schoonmaken en desinfecteren lang niet goed genoeg.
  • Het bewaren van medicijnen gebeurt niet op de juiste manier.

De inspectie geeft aan dat het management van zorgorganisaties voor goede infectiepreventie de juiste randvoorwaarden op orde moet hebben en daarop moet sturen. Scholing en controles zijn belangrijk en zorgverleners moeten elkaar in de dagelijkse praktijk ook scherp houden.

Het onderzoek van de inspectie vond vorig najaar plaats. De IGJ bezocht toen 10 grote instellingen in de gehandicaptenzorg, waar bewoners 24-uurszorg krijgen. Op die locaties delen ze gemeenschappelijke ruimtes, waaronder woonkamer en keuken. Ook maakt men vaak gebruik van hetzelfde sanitair.  |

Op de site van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is onder meer het rapport ‘Infectiepreventie gehandicaptenzorg moet beter bij zorgaanbieders’ te vinden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!