Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenzorg kost zo'n 6 miljard per jaar

2 augustus 2010 Door de redactie Geen reacties

De afgelopen tien jaar zijn de uitgaven aan langdurige zorg met bijna driekwart toegenomen, blijkt uit gegevens van het Centraal bureau voor de statistiek (Cbs). De toename is volgens het Cbs onder meer toe te schrijven aan de vergrijzing, een ruimer indicatiebeleid en de persoonsgebonden budgetten.

In 2009 kostte de zorg voor langdurig zieken, ouderen en gehandicapten samen 23 miljard euro; dat is op ongeveer 1.400 euro per hoofd van de bevolking. Ruim een kwart ervan, zeg maar 6 miljard euro, ging naar de gehandicaptenzorg.

De Awbz-uitgaven stijgen ondanks ingrijpende maatregelen, zoals het beperken van indicaties voor begeleiding (41.000 mensen vallen buiten de Awbz-boot). De Awbz is een volksverzekering die voor tweederde uit premies wordt gefinancierd; dat is bijna 835 euro per hoofd van de bevolking. De rijksbijdragen zijn ongeveer een kwart van het totaal.

'Bodemloze put'
De eigen bijdragen van patiënten en cliënten is volgens het Cbs 'stabiel over de jaren heen': bijna 10 procent van de totale ontvangsten. Econoom Flip de Kam schrijft in zijn wekelijkse column in Nrc Handelsblad: 'De Awbz dreigt een bodemloze put te worden. Bij de noodzakelijke sanering van de overheidsfinanciën kan hij niet buiten schot blijven.'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!