Vlaanderen gaat de gehandicaptenzorg hervormen. Volgens de regering was het allemaal wat te ingewikkeld geworden. Het voornaamste doel is om de enorme wachtlijsten weg te werken en te zorgen dat er voor iedereen snel hulp komt.
In Vlaanderen wachten zo’n 18.000 personen met een handicap op (een verhoging van) persoonsvolgend budget, waarmee zij zorg kunnen inkopen. En deze groep groeit met 3 procent per jaar.
De hervormingen moeten er nu voor gaan zorgen dat alles ‘eerlijker, duidelijker en voorspelbaarder’ wordt. Daarvoor is een extra bedrag uitgetrokken van 478 miljoen euro.
Drie categorieën
De gehandicaptenzorg in Vlaanderen wordt voortaan ingedeeld in drie categorieën, van zorgniveau 1 tot en met 3.
Volgens Luc Demarez, voorzitter van de vzw Grip en lid van de Vlaamse adviesraad Noozo (Niets over ons, zonder ons), is deze aanpak niet besproken met de zorgsector. “Aanbodgestuurde hulp focust erg op zorg. Dat betekent dat je mogelijk geen hulp meer zult kunnen inhuren om naar je werk te gaan, en dus ook niet meer het leven zult kunnen leiden dat je zelf wilt. Van zelfregie is dan nog weinig sprake,” zo reageert hij in De Standaard. |