Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenprijs voor tast-test

28 oktober 2008 Door de redactie Geen reacties
Orthopedagoge Ans Withagen won de Gehandicaptenprijs 2008. Zij ontwierp een test om te beoordelen hoeveel informatie blinde kinderen verzamelen door te voelen. Als orthopedagoge bij Visio, instelling voor mensen met ernstige gezichtsproblemen, bedacht Ans Withagen het Tactiel profiel, een observatie-instrument dat het tactiel (tast) functioneren bij blinde en ernstig slecht ziende kinderen van 0-16 jaar in kaart brengt. In het dagelijkse leven zijn deze ernstig visueel gehandicapte kinderen aangewezen op hun overige zintuigen, waaronder de tast. Het Tactiel profiel bestaat uit
  • Een werkmap met theoretische verantwoording, handleiding, alarmsignalen, categorieën met observatie-items, overzicht van de materialen en een overzicht van factoren die van invloed zijn op het tactiel waarnemen en functioneren.
  • Een kijkdoos met materialen om te bepalen of het kind nog enig gezichtsvermogen heeft om bijvoorbeeld licht, donker, contouren, kleuren of dikke lijnen waar te nemen.
  • Werkmappen met voorbeeldbladen.
  • Materialen die niet eenvoudig verkrijgbaar zijn. Bijvoorbeeld rollen bekleed met verschillende soorten stof en gewichtzakjes.
  • Verslag van het onderzoek naar de werking van de test. 

Withagen is voor haar promotieonderzoek aan de Radboud universiteit Nijmegen bezig met een vergelijkende studie tussen het tastgebruik van blinden en zienden, en tussen kinderen en volwassenen. Ans Withagen kreeg € 10.000, plus € 2.500 van zorgverzekeraar Menzis en een beeld van kunstenaar Evert Bolt. Ze wil van het geld een boek schrijven voor ouders, over welke factoren van invloed zijn op het tactiel functioneren van hun kind. Twee andere genomineerden (er waren er 19) krijgen een aanmoedigingsprijs van € 2.500:
  • Tejo Hylkema (gezondheidswetenschapper bij Talant) met twee onderzoeken over slaapstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking.
  •  Mariët van der Molen (psycholoog bij ’s Heeren Loo Kwadrant) met een onderzoek over het werkgeheugen van jongeren met een licht verstandelijke beperking. Een eervolle vermelding is toegekend aan de Lkng-publicatie ‘Handelingsgerichte diagnostiek’ van Noëlle Pameijer en Elske van Laar-Bijman.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren