Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicaptenorganisatie en verslavingszorg werken samen in het Gooi

25 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Hans Calis van gehandicaptenzorgorganisatie Sherpa en Franka Hasenbos van Jellinek Gooi & Vechtstreek hebben een samenwerkingsconvenant getekend. Het is een vervolg op de cursus 'Verslaafd & verstandelijk beperkt' die medewerkers van beide stichtingen vorig jaar gezamenlijk volgden bij trainingsbureau Concrete coaching. Tijdens die cursus wisselden zij deskundigheid en ervaringen uit.

De standaard leefstijltraining van Jellinek werd vertaald in een training voor cliënten met verslavingsproblematiek en een verstandelijke beperking. Tijdens de cursus werd de samenwerking in de begeleiding aan sommige cliënten van Sherpa al gestroomlijnd en werden de eerste positieve resultaten geboekt bij zowel cliënten met een lichte, als met een ernstiger verstandelijke beperking. Het gaat om cliënten voor wie de gang naar verslavingsorganisatie Jellinek, te hoogdrempelig is.

Motivatie
In de reguliere verslavingszorg is motivatie van de cliënt een voorwaarde, bij verstandelijk beperkte verslaafden niet. Tijdens de cursus werd duidelijk dat motivatie een abstract denkniveau vereist dat je van een cliënt met een verstandelijke beperking nauwelijks kunt verwachten. Motivatiebevordering is daarom een onderdeel van de hulpverlening en samenwerking tussen de twee stichtingen. Volgens het convenant past de hulpverlening zich aan de cliënt aan en niet andersom. Voor elke cliënt wordt eerst onderzocht hoeveel sessies hij nodig heeft, waar die plaats vinden en of er al dan niet een begeleider bij aanwezig is.

Het voornemen is dat Sherpa en Jellinek twee keer per jaar een bijeenkomst houden om kennis uit te wisselen. Tussendoor kunnen teams of individuele begeleiders een beroep op elkaar doen.

Foto: Arthur de Mie

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!