Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicapten terug naar instelling

10 april 2007 Door de redactie Geen reacties
Zorgaanbieder De Twentse Zorgcentra (TZC) laat zo’n honderd verstandelijk gehandicapten, die al tien jaar in gewone wijken wonen, terugkomen naar de hoofdvestiging omdat ze niet zouden integreren.

"Een groot aantal van onze cliënten vereenzaamt. Van integratie met de wijk komt te weinig terecht", aldus directeur Hans van der Molen van de TZC in de Volkskrant.

Beleid
Het besluit staat haaks op het streven van de overheid om verstandelijk gehandicapten zo veel mogelijk op te nemen in de maatschappij, in plaats van ze te laten wonen in grote instellingen, vaak 'in de bossen'. Dat is sinds 1984 uitgangspunt van het beleid.

Het is de eerste keer dat een grote zorginstelling in woord en daad afstand neemt van dit ideaal. "Voor een groot deel van onze populatie is het helaas niet haalbaar. Mensen met een zware geestelijke handicap, die soms ook nog doof of blind zijn, voelen zich veel prettiger op het veilige terrein van de instelling. Daar kunnen ze midden op straat blijven stilstaan en roepen of schreeuwen. In hartje Almelo kan dat niet," aldus Van der Molen. "Daar durven ze de straat niet op en raken ze gevangen in hun eigen vrijheid."

Het 'Platform kritische ouders' vindt het moedig dat de Twentse Zorgcentra openlijk afstand neemt van het ‘dogma’ dat verstandelijk gehandicapten zo veel mogelijk in gewone wijken moeten wonen. "Dit is not done in instellingenland. Hier maak je jezelf niet populair mee," zegt secretaris Piet Schuerman van het platform.


Wassen neus
In een reactie zegt het ministerie van Volksgezondheid dat bewoners keuzevrijheid moeten hebben. Er mag geen sprake zijn van dwang. Maar dat is volgens betrokkenen een wassen neus. "Voor kleinschalige nieuwbouw in de wijk krijg ik gemakkelijk geld en een vergunning. Maar om te bouwen op het terrein van de instelling krijg ik geen toestemming," aldus Van der Molen.

Tien jaar geleden werden 180 bewoners van de Twentse Zorgcentra tegen hun zin uitgeplaatst. Aan hen is nu voor het eerst gevraagd wat hun voorkeur is. Ruim de helft wil terug naar de instelling.

 

Vgn: kwaliteit van leven staat centraal
De koepelorganisatie van instellingen voor gehandicaptenzorg Vgn vindt dat kwa­liteit van leven centraal moet staan in de zorg. In een reactie op de publiciteit rond de Twentse zorgcentra meldt Vgn: ‘Instellingen in de gehandicapten­zorg trachten zoveel mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van de cliënt. Mensen met handicaps hebben net als ieder ander recht op een zo volwaardig mogelijk bestaan en een goede kwaliteit van leven. Instellingen in de gehandicaptenzorg trachten een woon- en leefomgeving te creëren die het beste past bij de behoefte en ontwikkelings­mogelijkheden van de cliënt. Voor zoveel mogelijk cliënten betekent dat zelfstandig wonen in de wijk. Instellingen bieden vanuit hun eigen visie en identiteit oplossingen op maat.’

‘Voor echte integratie is participatie nodig. Dat is alleen mogelijk als ieder in de maatschappij bereid is om een steentje bij te dragen: scholen door het plaatsen van een kind met een handicap, werkgevers door mensen met een handicap een baan te bieden, sportclubs door mensen met een handicap mee te laten doen en/of aangepaste sportvormen te creëren. Kortom: participatie komt niet vanzelf tot stand, en is niet alleen afhankelijk van waar je woont.’

In de Tweede Kamer zijn ondertussen vragen gesteld over deze kwestie.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!