Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicapten slachtoffer van telefoonoplichters

9 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Tegen vier mannen uit Twente die mensen met een verstandelijke beperking dwongen om een telefoonabonnement af te sluiten, heeft het openbaar ministerie in Almelo gevangenisstraffen van 9 tot 25 maanden geëist. De vier verkochten de telefoons met abonnement weer door. De slachtoffers bleven met grote schulden zitten.

De gedupeerden zijn cliënten van zorginstelling Ambiq in Oldenzaal. Een van de vier verdachten was daar zelf cliënt, en werd aanvankelijk ook bestolen door de andere verdachten. Hij zocht vervolgens nieuwe slachtoffers voor de daders en werd zo zelf dader. Tegen deze man is 15 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 5 voorwaardelijk. Hij is ook geschorst door de zorgorganisatie.

Alerte begeleidster
De officier van justitie vertelde dat de daders de slachtoffers bedreigden als ze niet wilden meewerken. Ze deden uit angst geen aangifte onder hun eigen naam, maar onder een nummer. Een alerte beveiliger in een elektronicawinkel schakelde de politie in toen hij het gevoel had dat er iets niet goed zat bij een klant die kennelijk niet vrijwillig een aanschaf kwam doen. Bij een andere aankoop was toevallig een begeleidster in de winkel, die kon voorkomen dat de cliënt een abonnement afsloot.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!