Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicapte jongen zit week gevangen

14 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Een Surinaamse jongen met een verstandelijke beperking heeft een week in Amsterdam gevangen gezeten omdat hij illegaal in Nederland is. Het Amsterdamse raadslid Maureen van der Pligt (Sp) stelde er deze week vragen over in de gemeenteraad. De jongen is inmiddels weer vrijgelaten.

Vorige week bracht een activiteitenbegeleider een aantal jongens van een naschoolse dagopvang voor zeer moeilijk lerende kinderen naar huis. Het taxibusje reed door een gebied waar alleen bestemmingsverkeer mag rijden. Een motoragent hield de begeleider aan, en ontdekte dat de jongen geen identiteitsbewijs bij zich had. Hij belde om versterking, en de jongen werd afgevoerd.

Verzuimd
In de Volkskrant van 13 maart zegt Gz-psycholoog Cees Blij van het Orioncollege, dat de jongen een ontwikkelingsniveau heeft van een 8-jarige. Hij kwam acht jaar geleden met zijn ouders naar Nederland. Zijn ouders verzuimden een paspoort voor hem aan te vragen, wat hij destijds wel had kunnen krijgen, maar nu niet meer. Raadslid Van der Pligt, die op het Orioncollege heeft gewerkt, en de jongen kent, zegt op de site van de SP: “Het is schandalig dat deze jongen zo lang opgesloten is geweest vanwege zijn verblijfsvergunning, terwijl hij een verstandelijke beperking heeft. Ik dacht dat we in een beschaafd land woonden.” De jongen dreigt alsnog uitgezet te worden.,

Traumatiserend
De Sp wil dat het Amsterdamse stadsbestuur er bij de landelijke politiek op aandringt dat er een protocol bij de politie en de Immigratie- en naturalisatiedienst komt voor de omgang met mensen met een verstandelijke beperking. Van der Pligt: “Opsluiting in de gevangenis is ontzettend traumatiserend voor iemand met een verstandelijke beperking, al helemaal wanneer contact met familie niet wordt toegestaan. Wij willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en dat er maatregelen worden getroffen zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden.”  

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!