Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gehandicapte baby's in China vaak te vondeling gelegd

8 januari 2015 Door de redactie Geen reacties

Gehandicapte baby's in China worden vaak te vondeling gelegd, schrijft correspondente Marije Vlaskamp in de Volkskrant van 7 januari. Veel ouders van een kind met beperkingen maken gebruik van een babyluik. Dat is een huisje bij een kindertehuis, met een warme wieg en een couveuse.

Als de deur van het huisje wordt opengedaan, dan gaat in het tehuis een alarm af. Per jaar worden in China honderdduizend zuigelingen te vondeling gelegd. Sinds 2013 bestaan er experimentele kinderluiken in 32 steden. Volgens het ministerie van Burgerzaken heeft dat niet geleid tot meer vondelingen, maar volgens de Vlaskamp gaan de babyluiken aan hun eigen succes ten onder.

Overvol
Een babyluik in Nanjing is na zes maanden alweer gesloten. Er waren in dat half jaar 200 baby's achtergelaten, het kindertehuis zat overvol.

In Guangzhou, waar in een maand 262 kinderen waren neergelegd, is het babyluik alweer afgebroken. De meeste vondelingen daar hebben hersenverlamming, het syndroom van Down of hartafwijkingen.

Overspannen en in de war
Ouders krijgen geen vergoeding van de ziektekostenverzekering als hun kind gehandicapt is. Een heel beperkte groep kan bijstand aanvragen. Volgens een geïnterviewde vader die zijn spastische zoon wel zelf opvangt, was hij in de eerste levensjaren van zijn kind overspannen en in de war. Hij leest regelmatig in de krant dat wanhopige ouders met hun gehandicapte kind uit het raam zijn gesprongen. "Dan is het babyluik een betere oplossing."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!