Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Geen werk voor schoolverlaters met een verstandelijke beperking

24 augustus 2015 Ronny Vink Geen reacties

Er zijn veel te weinig werkplekken voor jongeren met een verstandelijke beperking. Dat zeggen Sjoerd Wichems en Tom Besteman op Den Haag FM. Ze werken op de Koetsveldschool, een school voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften in Den Haag.

Op de Koetsveldschool leren de leerlingen lezen, rekenen en schrijven, maar ook om samen te werken en samen te leven.  “Ons onderwijs is gewoon waar het gewoon kan en speciaal waar dat nodig is”, zegt Sjoerd Wichems in het interview. “Leren kan soms best moeilijk zijn, dus zorgen wij altijd voor extra hulp. Deze individuele aanpak werkt bij onze leerlingen het beste.”

Marktpartijen
Maar als de leerlingen klaar zijn met school, zijn er in Den Haag nauwelijks werkplekken voor hen. “Marktpartijen zouden dat moeten overnemen, maar dat gebeurt maar mondjesmaat. En als het gebeurt, krijgen ze een halfjaarcontract waarna ze weer thuis komen te zitten.”

10 werkplekken
Op dit moment zoeken vijftig Haagse schoolverlaters met een verstandelijke beperking naar werk. Bij de Haeghe Groep zijn slechts tien werkplekken beschikbaar voor jongeren uit het speciaal onderwijs, terwijl er in Den Haag drie scholen voor speciaal onderwijs staan met in totaal 200 leerlingen. De Koetsveldschool probeert de leerlingen zo lang mogelijk op school te houden, totdat er wel genoeg werkplekken beschikbaar zijn.

Beluister het interview op Denhaag FM.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!