Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Geen verscherpt toezicht meer bij De Trans-locatie Emmen

18 mei 2022 Door de redactie Geen reacties

Het verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op De Trans-locatie Leeuwerikenveld 5 in Emmen is opgeheven, omdat de kwaliteit van zorg aantoonbaar is verbeterd. Ook de genormaliseerde verhoudingen met de vakbonden, de heldere visies op cliëntzorg en het herstel van De Trans hebben invloed gehad op het besluit van de inspectie. 

In 2021 kwam gehandicaptenzorgorganisatie De Trans negatief in het nieuws. Personeel stond soms alleen op een groep cliënten met zware zorgindicaties en voelde zich onveilig. Vanwege financiële problemen bij de zorginstelling, waarbij De Trans niet verder wilde interen op de buffers, werden in april 2021 roosters omgegooid om te kunnen besparen op dure uitzendkrachten. Zorgmedewerkers trokken hierover aan de bel bij vakbond FNV, die actievoerde.

In oktober maakte de IGJ bekend dat locatie Leeuwerikenveld 5 in Emmen, een plek waar 10 cliënten met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag wonen, onder verscherpt toezicht kwam; er werd te vaak dwang toegepast en de zorg voldeed niet aan de normen voor kwaliteit en veiligheid. Door personeelstekort werden bijvoorbeeld flexwerkers ingezet met te weinig kennis van de cliënten.

RTV Drenthe meldde onlangs dat de situatie bij De Trans flink is verbeterd. De Trans en de vakbonden FNV en CNV hebben inmiddels een slotverklaring getekend waarmee het herstelplan is afgerond. Het roosterprobleem wordt helemaal herzien en acute roosterproblemen zijn al aangepakt, meldt het medium.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!